Üzleti tippek

10 éven belül 700 ezer betöltetlen állás lehet?

Szakmai szervezetek szerint a következő egy évtizedben több százezer betöltetlen állás jöhet létre az európai ICT-szektorban.

A szakemberhiány főleg abból fakad, hogy a felsőoktatásból nem érkezik elegendő informatikai területen végzett hallgató. A szektor „férfias” jellege sem segít, hiszen az infokommunikáció (ICT) területén még mindig alacsony a női munkavállalók aránya.

Mindezt erősíti, hogy bár az európai egyetemeken végzett fiatalok 60 százaléka ma már a lányok közül kerül ki, de a mérnöki és informatikai diplomások esetében ez az arány mindössze a 20 százalékot közelíti meg.

Miközben még mindig igen kevés nő választ hivatást a high-tech szektorban, ez az iparág a trendeket látva egyre biztosabb karriert kínálhat számukra. Éppen ezért a Skool nonprofit szervezet és a Morgan Stanley közösen szeretné felhívni minderre a figyelmet, és inspirálni a fiatal lányokat, hogy az informatikai területén válasszanak szakmát.

Az „IT girls” elnevezésű program keretében nemrég gimnazistákat tanítottak programozni a nonprofit szervezet és a vállalat önkéntesei. Az oktatás fókuszában ezúttal a processing programnyelv szerepelt.

A feladat egy számítógépes játék programozása volt, amelyet később otthon is tovább tudnak fejleszteni a diákok. A szervezők reményei szerint ez az élmény is segíti majd a fiatalokat abban, hogy még pontosabban megtalálhassák jövőbeni hivatásukat, és néhány év múlva a fiatal nők közül is legalább annyian válasszák majd az informatikát, mint ahányan például az adminisztratív jellegű vagy jogi területekre igyekeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik