Üzleti tippek

A Nyugati mellé kerülhet a Városligetbe tervezett múzeumi negyed

Így a tervezett költség feléből ki lehetne hozni, ráadásul a vasút melletti „rozsdazónát” is hasznosítanák.

A Demján-csoport üdvözli, hogy a Nyugati pályaudvar és Podmaniczky utca közti terület is felmerült az új múzeumi negyed lehetséges helyszíneként, egyben emlékeztetett arra, hogy az ötlet már 15 évvel ezelőtt felmerült, mégpedig Orbán Viktor miniszterelnök megbízására.

Kedden a Népszabadság írt arról, hogy Lázár János felvetette a Podmaniczky utca vasút felé eső oldalának hasznosítását. A számítások szerint itt a beruházás 55 milliárd forintból kihozható lenne, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárd forintra becsülték.

A Demján-csoport felidézi: a koncepció egy 15 évvel ezelőtti terv újragondolása, mely a Városligetet a vágányok lefedésével terjesztené ki a Nyugati téri állomásépületig. A koncepciót Finta József építész és a Levegő Munkacsoport dolgozta ki még 2000-ben, a tervre Orbán Viktor adott megbízást.

A koncepció szerint a Westendet is megépítő Demján-csoport négy részre osztotta volna a Nyugati mögötti, 170 ezer négyzetméteres „rozsdazónát”. A Nagykörút és a Ferdinánd-híd közti első szakasz egyik felében egy vágányok feletti, sportolásra is alkalmas 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső 35 ezer négyzetméteres építési telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg. A Ferdinánd hídon túli, 35 ezer négyzetméteres fejlesztési területre négy közösségi célú épületet szántak a tervezők, melyek befogadhatnák a múzeumi negyedbe tervezett intézményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik