Üzleti tippek

Kutatás-fejlesztés: kiszűrnék a trükközéseket

Szigorodnak a K+F támogatás feltételei

A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztés csak akkor támogatható, ha annak eredményeképpen új termék születik, ha ez elmarad, akkor vissza kell fizetni a támogatást – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Glattfelder Béla kitért arra is, hogy a vissza nem térítendő támogatásokhoz a 3 éves fenntartási időszakra létszámbővítést is vállalni kell.

„Ahhoz, hogy a cégek ne trükközhessenek, az induló létszámnál a bérelt és a saját munkavállalókat egybe kell számítani. Így a bérelt munkavállalókat nem lehet – létszámbővítés címén – átvinni saját alkalmazásba” – tette hozzá az államtitkár.

A jelenlegi támogatási időszakban a támogatások többsége újraiparosításhoz és a fenntarthatósághoz kötődik. Így jut például 270 milliárd forint kapacitásbővítésre, aminek a fele már elkelt. A kormány a hátrányos területeken szabad vállalkozási zónák létrehozását határozta el, ahova így több támogatás jut, mint a fejlettebb országrészekbe.

Fő szabály szerint a nagyvállalatok nem kaphatnak támogatást

A vállalatok beszállítói integrációban való szerepe ugyanakkor támogatható. Az autóiparban, a gépgyártásban és az elektronikai gyártásban lesz erre lehetőség, de vállalni kell a beszállítók számának a növelését is.

Az ipari parkok, valamint a logisztika támogatására 4,5 milliárd forint jut. Ez utóbbiak körében követelmény a létszám jelentős bővítése, de saját logisztikai fejlesztéseikhez támogatáshoz juthatnak a feldolgozó cégek is.

A turizmus területén megszűnt a kapacitásbővítés támogatása, ellenben a turisták érdeklődésének felkeltésére, illetve hosszabb tartózkodásuk ösztönzésére lesz pályázat. A pályázatok értékelésénél háromszoros súllyal esik latba a külföldi turisták számának növelése – összegezte az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik