Üzleti tippek

Még több olcsó hitel – Így döntött a jegybank

A hitelintézetek a növekedési hitel programban (NHP) is kihelyezhetik az NHP+-ban elkülönített 500 milliárd forintos hitelkeretüket.

Az MNB közlése szerint a döntéssel a kis- és középvállalkozások részéről az NHP iránti megemelkedett keresletre, az üzleti szférából érkező visszajelzésekre és a bankok erőteljes kérésére reagált a monetáris tanács.

A döntés hátterében az áll, hogy az NHP keretösszegének közeli kimerülése után a hitelintézetek további hitelkeresletet már nem tudnának kielégíteni, miközben az NHP+ konstrukcióban várakozásuk szerint a rendelkezésükre álló 500 milliárd forintos keretösszegnél kevesebbet használnak fel.

Döntöttek arról is, hogy noha eredetileg csak év végéig lehetett volna szerződést kötni, az NHP „kivezetése” a jövő évvel veszi kezdetét, jóllehet a feltételek változnak. A jövő évi megváltozott feltételekről november közepéig ad tájékoztatást a Magyar Nemzeti Bank – közölte az MTI.

Azt is bejelentette a jegybank, hogy október végén újraoszthatják az egyes hitelintézeteknél megmaradt kereteket az aktívabb szereplők javára.

Az NHP második szakaszában már 21 500 vállalkozás jutott hitelhez, és annak kihasználtsága megközelíti az 1000 milliárd forintos keretösszeget. Ezzel az NHP két szakaszában összesen 26 ezer vállalkozásnak nagyjából 1700 milliárd forint kihelyezése valósult meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik