Üzleti tippek
Bátonyterenye, 2013. március 20.
Egy felújítás alatt álló lakás Bátonyterenyén a Liget út 24-es számú társasházban 2013. március 20-án. A társasházban közel egy éve robbanás történt. Mára a helyreállítás nagyrészt befejezõdött, de a lakók még mindig nem tudnak visszaköltözni, mert a biztosító nem fizette ki a teljes helyreállítási költséget.
MTI Fotó: Komka Péter

Rá sem fog ismerni: gyökeresen átalakulhat a biztosítási piac

24.hu
24.hu

2015. 09. 14. 16:13

  • Szakértők szerint akár pár éven belül eltűnhetnek vagy átalakulhatnak a ma még meghatározó biztosítási konstrukciók a klímaváltozás, a technológiai fejlődés és más, egyelőre megakadályozhatatlan megatrendek hatására.
  • A globalizáció, a népességnövekedés, az élelmiszer-, víz- és energiakereslet erősödése, a migráció, az individuális társadalom, a gazdagok és szegények közti különbség növekedése vagy a technológiai fejlődés alapjaiban változtatják meg a gazdasági-társadalmi folyamatokat.
Szakértők szerint akár pár éven belül eltűnhetnek vagy átalakulhatnak a ma még meghatározó biztosítási konstrukciók a klímaváltozás, a technológiai fejlődés és más, egyelőre megakadályozhatatlan megatrendek hatására.

„Az öngondoskodás eddig csak egy sokak által használt, divatos hívószó volt, mostanra viszont kötelezővé vált a háztartások számára. Az átlagos háztartások ugyanis olyan hatalmas kockázati tényezőkkel rendelkeznek, amit egyfelől nem tudnak kigazdálkodni, másfelől nem bízhatnak a szerencsére sem” – vallja Solymár Attila, a Pénzkultúra Alapítvány alapítója.

A szakember szerint az elöregedő társadalom, a már középtávon is fenntarthatatlan nyugdíjrendszer vagy éppen a klímaváltozás külön-külön is olyan, vitathatatlanul fennálló tényezők, amelyek jelentős rizikófaktorral nehezednek a társadalomra.

Kockázatok és mellékhatások

A ma élő, különösen a ma születő ember egészen más típusú kockázatokkal kell, hogy szembenézzen, mint a felmenői. A globalizáció, a népességnövekedés, az élelmiszer-, víz- és energiakereslet erősödése, a migráció, az individuális társadalom, a gazdagok és szegények közti különbség növekedése vagy a technológiai fejlődés alapjaiban változtatják meg a gazdasági-társadalmi folyamatokat.

Egyre drágább az egészség

Az egészségügy technológiai fejlődésének következtében például egyes, kritikus gyógykezelések a megfizethetetlen árkategóriába kerülnek, amelyet sem egy nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítás, sem egy átlagos háztartás nem képes kigazdálkodni. Ennek következtében a leggazdagabbak mellett csak a megfelelő biztosításokkal rendelkezők vehetik igénybe – akár külföldön is – a leghatékonyabb gyógyítási eljárásokat.

Fizetős felsőoktatás

Látható tendencia az is, hogy a megfelelő színvonalú, jó karrierutat lehetővé tevő felsőoktatás is csak kevesek kiváltsága lesz – előzetes öngondoskodás nélkül.

További változás, hogy egyre drágább személyautók és folyamatosan dráguló ingatlanok vannak a háztartások birtokában, az ezekben bekövetkező károkat sem lehet könnyűszerrel biztosítások nélkül rendbe hozni. „Az elhúzódó kánikula és az ezeket követő viharok közvetlenül is rámutattak a klímaváltozás mindenkit érintő következményeire. A szélsőséges időjárás miatt várható, hogy egy sima jégverés már nem lesz része egy autó vagyonbiztosításának, vagy a ma használt építkezési eljárásokra nem fog kiterjedni az épületkár-biztosítás” – összegezte Solymár Attila.

A Pénzkultúra Alapítvány szeptember 18-án rendezi meg a második Budapesti Életbiztosítási Csúcstalálkozót, amelyen az előbbi dilemmákról, a jövőtervezésről és a biztonság megteremtéséről neves nemzetközi tanácsadók tartanak előadásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.