Üzleti tippek

Így fogadhatnak menekülteket a szállodák

A migrációs válság miatt egyelőre minimális volt a foglalások lemondása.

Egyelőre nem tapasztalható, hogy a menekülthelyzet visszavetette volna a turizmust az országban, Budapest akár az elmúlt 10 év legsikeresebb szezonját is zárhatja idén – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Niklai Ákos arra is kitért, hogy elsősorban vidéki szállodák keresték meg a szövetséget, és érdeklődtek arról, hogy fogadhatnak-e migránsokat. A szervezet álláspontja, hogy fizető vendégként azoknak kiadhatóak a szobák, akik megfelelő, érvényes úti okmánnyal rendelkeznek és a szállás készpénzben vagy bankkártyával történő kifizetése is garantált.

Egyelőre minimális a visszamondás

A szövetség néhány egyéni vendégről tud, aki a migrációs helyzet miatt végül nem jött Magyarországra. A csoportos utaztatásoknál osztrák és német turistacsoportok esetében tudnak arra példákat, hogy lemondták a foglalást.

Niklai Ákos a Gazdasági Rádiónak elmondta: az ágazat szereplői elsősorban nem attól tartanak, hogy az eddigi foglalásokat visszamondják, inkább az jelenik meg félelemként, hogy a negatív hírek miatt a jövőben csökkenhet a Magyarország iránti érdeklődés. Éppen ezért azt tervezi a szövetség, hogy stratégiai partnereikkel a következő hetekben nemzetközi kampányt dolgoznak ki.

Szeptember rendkívül erős a turizmusban

Több konferenciát és kongresszust is tartanak Budapesten, de nagyon sok szabadidős turista is érkezik a fővárosba. A szállodáknál többnyire a 90-100 százalékos foglaltság jellemző.

A KSH legfrissebb adatai szerint az egész országban jól teljesít idén a turisztikai ágazat: emelkedett a beutazó és a belföldi szállóvendégek száma. A Balaton „rendkívül erős szezont” tudhat maga mögött, a beutazó turizmus esetében pedig Budapest a fő célpont. Az viszont kedvezőtlen folyamat, hogy a vidéki szálláshelyeknél a külföldről érkezők száma csökkenést mutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik