Üzleti tippek

Csalóka képet mutatnak a cégtörlések

Mindössze 2272 vállalkozás szűnt meg augusztusban, ez rég nem látott alacsony szám, de ősszel rákapcsolhat a cégbíróság.

Bár augusztusban a szabadságolások miatt hagyományosan kevés társaságot töröl a cégbíróság, az érték alulmúlja az elmúlt három év azonos havi adatait is. „Mindezek ellenére azt gondoljuk, hogy ősszel visszatérnek az első félévben látott havi négyezer megszűnést hozó idők” – véli az Opten ügyvezetője.

Utoljára 2013 márciusában szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. A nyár utolsó hónapjában megközelítőleg 2300 társaságot töröltek, miközben az év első felében minden hónapban több mint négyezer vállalkozás jutott hasonló sorsra.

Augusztusban a szabadságolási szezon miatt hagyományosan kevés határozatot hoz a cégbíróság, ám a mostani érték alulmúlja a 2012-es (2753) és a 2013-as (2325) megszűnést is. (A tavalyi 2141 megszűnés esetében a közzétételi rend módosítása állt az alacsony szám hátterében.)

Tóth Tamás szerint van még tere a január óta tartó cégbírósági aktivitásnak, hiszen a tavaly megindult és jellemzően megszűnéshez vezető eljárások (végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés) számából arra lehet következtetni, hogy szép számmal vannak még ügyek a bírák asztalán.

„Tavaly összesen 57 ezer megszüntetésre irányuló eljárás megindítását tette közzé a cégbíróság, és az idei év első felében sem csökkent az ügyszám, tehát javuló átfutási idővel számolva is kitart a törlési hullám 2016 első feléig” – tette hozzá.

Csökkent a felszámolások száma

Jó hír, hogy a megszűnéshez vezető eljárások között gyorsan emelkedik a kényszertörlések száma, a felszámolási eljárásoké pedig csökken. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben bekövetkező törlések mind nagyobb hányada alvó vagy teljesen magára hagyott vállalkozásokat érint majd, ami így kisebb nyomot hagy a gazdaság aktivitásában.

Az új cégek bejegyzését a szigorú határidők miatt korlátozottabban érintik a cégbírósági technikai hatások, de ezek száma is jó félezerrel alacsonyabb, mint az első félévi havi átlag. Augusztusban 1564 új társaságot jegyeztek be, ami még így is elmarad a töröltek számától, azaz a nyár utolsó hónapjában tovább csökkent a működő vállalkozások száma az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik