Üzleti tippek

Ezek a cégek késnek a legtöbbet a fizetéssel

FN24
FN24

2015. 07. 16. 12:55

Jelenleg az ingatlanosok és az építőipari vállalkozások csúsznak leginkább a számlafizetéssel. Összességében az látható, hogy a piaci bizalom nem állt még helyre.

Az év első felében a csökkenő fizetési határidőknek szerencsére több cég tudott megfelelni, azonban akik késve fizették ki a számláikat, többet késtek az egy évvel korábbiakhoz képest – összegzi a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

Az átlagos fizetési határidő alapján a magyar vállalkozások az elmúlt hat hónapban kisebb fizetési határidőket engedélyeztek partnereiknek, mint korábban. Míg a tavalyi első félévben 27 nap volt az átlagos fizetési határidő, addig idén január és június között az átlag 25 nap volt. Azaz a cégek kevésbé engedékenyek a hosszabb fizetési határidőkkel kapcsolatban, ami arra utal, hogy a piaci bizalom még nem állt helyre.

A legnagyobb fizetési határidő (több mint 35 nap) a vegyiparra, az elektronikai termékek gyártására, a fafeldolgozásra és a gépiparra volt jellemző.

Még jobban kettészakadt a cégvilág

A felmérés adatai alapján van egy bővülő réteg, amely határidőben tud fizetni, viszont akik késnek a számláikkal még nagyobb csúszásokba esnek. Mindebből az látható, hogy a cégvilág fizetőképesség szempontjából jobban kettészakadt, mint korábban. Ma átlagosan, ha egy vállalkozás nem tudja számláját időben kifizetni 19 napot késik a teljesítéssel, a tavalyi év első felében ez a szám „csupán” 16 nap volt.

A legtöbbet késő szektorok listáját az ingatlanügyletek (50 nap) és az építőipar vezeti (32 nap). Arányait tekintve a papíriparban és az építőiparban tudják legkevésbé határidőben fizetni számláikat a cégek. Ezekre az iparágakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani utólagos fizetés engedélyezése esetén.

Üzleti tipp

Keleti József, a Bisnode-csoport országigazgatója elmondta: a fizetési tapasztalatok és szokások vizsgálata minden szerződéskötés esetén lényeges információhoz juttatja a cégeket. Amennyiben látják, hogy partnerük máshol késve fizet, érdemes szigorúbb fizetési feltételeket megszabni, előleget vagy előre utalást kérni.

Az alapos cégminősítés, a fizetési szokások vizsgálata azonban nem csak a veszélyek feltérképezésénél nyújt segítséget. Akkor is hasznos információval szolgál, ha egy társaság azt szeretné feltérképezni, hogy milyen piacokra célozzon, melyek azok a jól fizető vállalkozások, amelyekkel érdemes felvennie a kapcsolatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.