Üzleti tippek

Milliókat szerezhet az EU-tól

FN24
FN24

2015. 06. 12. 11:31

Régen várt pályázatok nyíltak meg, amelyek segítségével kis- és középvállalkozások ezrei bővíthetik a termelésüket.

Korábban a témában:

Az uniós fejlesztési források pályázati oldalán június 8-án megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program két új kiírása. Ezzel a feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 5 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek meglévő gyártási kapacitásuk fejlesztésére, gépek beszerzésére.

A pályázókkal szemben támasztott feltételek:
– nem közép-magyarországi székhely, illetve telephely,
– legalább egy teljes lezárt pénzügyi év
– és legalább 1 fő átlagos statisztikai létszám.

Pető Gábor, a MultiContact Consulting ügyvezető igazgatója szerint a pályázat két évre meghirdetett 85 milliárdos teljes összege példátlanul magas keret, amely azonban ennél jóval hamarabb kimerülhet.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-1.2.1-15 kódszámú pályázatának feltételei szerint egyenként 50-500 millió forint támogatásra 2015. július 9. és 2017. július 10. között pályázhatnak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek legalább 1 főt foglalkoztatnak, székhelyük Budapesten, illetve Pest megyén kívül található. Továbbá rendelkeznek legalább egy teljes lezárt pénzügyi évvel és termelési kapacitásukat kívánják bővíteni. A pályázat a feldolgozóipar vállalkozásait támogatja a textilipartól a járműiparig; a támogatott ágazatok pontos felsorolása a kiírásban megtalálható.

Mindkét kiírás esetében a támogatott vállalkozások az elnyert támogatást legalább 50 százalék önerővel olyan, a kapacitásfejlesztés költségeit fedező tevékenységekre, kiadásokra fordíthatják, mint az eszközbeszerzés, a beszerzett eszközhöz közvetlenül kapcsolódó ingatlanfejlesztés és informatikai fejlesztés.

A kedvezményezett cégek vállalják:
– az alkalmazotti bázislétszámuk legalább kétéves fenntartását,
– a projekt fizikai zárása után a személyjellegű költségek bázisévhez viszonyított 5 százalékos növelését,
– valamint a nettó árbevételnek bázisévhez viszonyított 5 százalékos növelését.

A GINOP-1.2.1-15 kódszámú „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése”, valamint a GINOP-1.2.2-15 kódszámú, „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című uniós pályázatokról részletesen itt és itt olvashat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.