Üzleti tippek

Magyar siker Dubaiban

Dubai repülőtérnek tervezett tartalék-irányítóközpontot a HungaroControl. A magyar légiforgalmi szolgálat már tárgyal a projekt folytatásáról.

A HungaroControl által kidolgozott távoli toronyirányítási megoldás (Remote Tower, rTWR) volt annak a tervezetnek az alapja, amelyet egy nemzetközi konzorcium készített a Dubai Nemzetközi Repülőtérre (DXB) szánt tartalék-irányítótorony terveiként. A négytagú konzorcium vezetését az Independent Business Group tanácsadó cég látja el.

A magyar megoldás egy kamerarendszer segítségével jeleníti meg a légiforgalmi irányítók számára a jelenlegi irányítótorony ablakából látható képet, így bármilyen időjárási körülmények és látási viszonyok között 100 százalékos kapacitással biztosítja a reptér működését. A technológia alkalmazásával a dubai léginavigációs szolgáltató egy, a reptértől független helyszínről is el tudja látni az irányítási feladatait – például kényszerhelyzet esetén.

A Svédországban nemrégiben elindított távolsági toronyirányítástól eltérően, amely főként kis forgalmú repterek forgalmát képes kezelni, a HungaroControl megoldása nagyobb, közepes forgalmú repülőterek kiszolgálására alkalmas.

A tavaly októberben indult tanácsadói projekt a közelmúltban lezárult, de a partnerek már tárgyalnak a koncepció kiterjesztésének lehetőségéről egy másik dubai repülőtérre, az Al Maktoumra is.

„A HungaroControl márciusban megkezdte a távoli toronyirányítás koncepció megvalósítását a budapesti repülőtéren. A dubai reptér budapestihez hasonló infrastruktúrája és elrendezése, valamint az elosztott kamerarendszerű Searidge-INDRA megoldásunk alkalmazása miatt nagy eséllyel indultunk a meghívásos nemzetközi pályázaton. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy – olyan esélyesek mellett, mint például a svéd léginavigációs szolgáltató – a dubai kollégák választása ránk esett” – mondta Szepessy Kornél vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik