Üzleti tippek

Hozzányúlnak az áfatörvényhez

FN24
FN24

2015. 05. 13. 14:40

2015. július 1-jétől új szabály vonatkozik a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjára. A változás adminisztrációs többletterhet jelent a cégeknek.

Korábban a témában:

Az áfatörvény júliusi módosítása szerint, ha a felek időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg (esetleg a szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg), akkor a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz.

Kivételek

– Ha az időszak utolsó napját megelőzi a fizetés esedékessége és a számla kiállítása, ebben az esetben a számlakiállítás napja lesz a teljesítés.

Ezt is olvassa el!

– Ha az esedékesség az elszámolási vagy fizetési időszak utolsó napját követő időpontra esik, akkor a teljesítési időpont az esedékesség időpontja, de legfeljebb az érintett időszak utolsó napját követő harmincadik nap.

„Az új szabály alkalmazása egyértelmű lehet a tisztán könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások igénybevételénél vagy nyújtásánál. Mindazonáltal javasolt a komplex jellegű – cégcsoporton belül, központilag, a többi tagvállalatnak nyújtott – részben könyvviteli, könyvvizsgálati vagy adó-tanácsadási ügyletek felülvizsgálata” – javasolja Veszprémi István, a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Tippek

A vizsgálat során az lehet a fő kérdés, hogy egy adott komplex funkció (például ügyviteli, háttér-támogatási, adminisztratív szolgáltatás) tartalma szerint könyvviteli, könyvvizsgálati vagy adó-tanácsadási szolgáltatást valósít-e meg.

Ha az adott szolgáltatásnak ezek a központi, jellegadó elemei, szükséges lehet az új szabály alkalmazása a teljes szolgáltatásra. Ilyen ügyleteknél esetlegesen érdemes lehet az egyes elemeket elkülöníteni, és külön szolgáltatásnyújtásként számlázni őket.

Még több papírmunka

A módosítás komoly adminisztrációs többletterhet jelenthet a számla kibocsátójának és befogadójának egyaránt, ráadásul az adott felek között létrejött szerződéseket az új teljesítési szabályozással összhangba kell hozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.