Üzleti tippek

Hozzányúlnak az áfatörvényhez

2015. július 1-jétől új szabály vonatkozik a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjára. A változás adminisztrációs többletterhet jelent a cégeknek.

Korábban a témában:

Az áfatörvény júliusi módosítása szerint, ha a felek időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg (esetleg a szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg), akkor a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz.

Kivételek

– Ha az időszak utolsó napját megelőzi a fizetés esedékessége és a számla kiállítása, ebben az esetben a számlakiállítás napja lesz a teljesítés.

Ezt is olvassa el!

– Ha az esedékesség az elszámolási vagy fizetési időszak utolsó napját követő időpontra esik, akkor a teljesítési időpont az esedékesség időpontja, de legfeljebb az érintett időszak utolsó napját követő harmincadik nap.

„Az új szabály alkalmazása egyértelmű lehet a tisztán könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások igénybevételénél vagy nyújtásánál. Mindazonáltal javasolt a komplex jellegű – cégcsoporton belül, központilag, a többi tagvállalatnak nyújtott – részben könyvviteli, könyvvizsgálati vagy adó-tanácsadási ügyletek felülvizsgálata” – javasolja Veszprémi István, a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Tippek

A vizsgálat során az lehet a fő kérdés, hogy egy adott komplex funkció (például ügyviteli, háttér-támogatási, adminisztratív szolgáltatás) tartalma szerint könyvviteli, könyvvizsgálati vagy adó-tanácsadási szolgáltatást valósít-e meg.

Ha az adott szolgáltatásnak ezek a központi, jellegadó elemei, szükséges lehet az új szabály alkalmazása a teljes szolgáltatásra. Ilyen ügyleteknél esetlegesen érdemes lehet az egyes elemeket elkülöníteni, és külön szolgáltatásnyújtásként számlázni őket.

Még több papírmunka

A módosítás komoly adminisztrációs többletterhet jelenthet a számla kibocsátójának és befogadójának egyaránt, ráadásul az adott felek között létrejött szerződéseket az új teljesítési szabályozással összhangba kell hozni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.