Üzleti tippek

Cégtörlési hullám: egyre kevesebb a magyar vállalkozás

Borítékolható a magyar cégvilág zsugorodása, ugyanis jelentősen emelkedett a cégtörlési index értéke. Idén majdnem 1,5 százalékponttal magasabb érték várható, mint amit egy éve mértek.

Októberben 10 ezer működő társas vállalkozásra 38 új cég jutott, míg a cégtörlések terén 10 ezer vállalkozásra 67 cégbezárással kellett számolni – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében.

Magyarországon – 2013 közepén – hosszú évek után megállt a vállalkozások számának növekedése, így ma már egy csökkenő cégvilágról beszélhetünk. Jól mutatja ezt a tendenciát a cégtörlési és cégalapítási index alakulása is, mivel a havonta mért alapítási index csupán az év elején haladta meg a törlési index értékét.

Októberben 0,73 százalék volt a háromhavi mozgóátlaggal kiigazított havi cégtörlési index értéke. A cégalapítási index az elmúlt hónapban 0,38% volt; éves minimumon eddig szeptemberben volt 0,35 százalékos értékével. Februárban és márciusban az alapítási index értéke csúcsot döntött, amelynek oka, hogy márciustól 15-től 500 ezerről 3 millió forintra emelkedett a kft.-k alapításához szükséges tőke. Ezért aki tudta, előrehozta cégalapítását, így időt nyert a tőkeemeléshez, amelyet csak 2016. március 15-ig kell megtennie.

Ha az éves értékeket nézzük, tavaly 6,46% volt az éves cégtörlési index értéke, ami idén várhatóan jóval magasabb lesz, mivel még két hónap hátra van az évből, és már most a cégek 6,53%-át törölték. Ha a tendencia hasonlóan folytatódik az év hátralevő részében is, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható – összegzik a Bisnode-csoport szakértői.

A cégalapítási index terén pontosan ellentétes a folyamat: a 2014-re előrejelezhető éves cégalapítási index értéke feltehetően kevesebb lesz a tavalyi 6,13 %-nál, és 5,5 százalék körül várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik