Üzleti tippek

Hasznos tippek fűtéskorszerűsítéshez és ablakcseréhez

Várhatóan nagy lesz a ráfutás a lakossági energetikai pályázatokra. Emiatt érdemes mielőbb beadni a kérelmeket, de nem árt körültekintőnek lenni, hiszen a támogatások elnyerésének számos kitétele van.

Első lépésként szeptember 22-én jelent meg a pályázat a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével való korszerűsítéséről. A cél az új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő csere, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenthető az energiaveszteség és a szén-dioxid-kibocsátás. A vissza nem térítendő támogatást a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer keretében – a kvótabevételek terhére – biztosítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Frissítés: Módosul a kazáncsere-pályázat benyújtási határideje

A pályázatokat – elektronikus úton – 2014. október 22-én, 0:00 órától lehet benyújtani. A nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtása érdekében, az NFM régiónként eltérő beadási határidőket jelölt meg.

Ennek megfelelően a pályázatok benyújtására szakaszosan, az egyes régiók számára egyedileg meghatározott időpontban, október 22-e és november 31-e között vagy a forrás kimerüléséig lesz lehetőség. A pontos határidőket és az egyes régiók számára arányosan rendelkezésre álló forrást a módosított Pályázati Útmutató részletesen tartalmazza.

A támogatás számokban

Az elnyerhető forrás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 %-a, maximum 650 ezer forint lehet. A teljes keretösszeg: 1 milliárd forint. A részletes dokumentáció a kormányzati portálon, valamint az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

Ezekre figyeljen!

A NFM kiemeli: a pályázaton csak az a magánszemély vehet részt, aki a megjelölt lakóingatlan – tulajdoni lapon lévő – tulajdonosa.

Az igénylést kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül lehet benyújtani, a jelentkezéshez a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon ügyfélkapus regisztráció is szükséges.

A támogatásra a panelházak és a nagyobb, négynél több lakással rendelkező társasházak nem pályázhatnak. A legfeljebb 4 lakásból álló ingatlanoknál is fontos szempont, hogy egyedi fűtéssel rendelkezzenek. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújthatják be a kérelmeket.

A jelentkezéssel érdemes sietni, mert a pályázat az egymilliárd forintos keretösszeg kimerülése esetén bármikor lezárható.

További lehetőségek – Hűtőcsere, ablakcsere

Szeptember 25-én jelent meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, szeptember 29-én pedig a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretne elérni a szaktárca. A pályázatok a hűtő- és fagyasztócsere kivételével – ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető – utófinanszírozásúak.

Energia24-tipp – Termeljen otthon áramot!

A pályázatokon túl érdemes a korszerűsítésnél a megújuló energiaforrásokra is gondolni. A decentralizált – például napelemekre épülő – energiatermelés iránt Magyarországon is fokozódik az igény. Ezt felismerve az ELMŰ-ÉMÁSZ új üzletága, az enHome országszerte komplex energetikai felújítást kínál a fogyasztóknak.

Csak a „lélegző lakásokat” kellene támogatni

Ezt szorgalmazza az energiahatékonysági kiírások kapcsán a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és több civil szervezet is. Szerintük rendkívül fontos lenne, hogy kizárólag az a pályázat kapjon ablakcserére és fűtéskorszerűsítésre támogatást, amelyben egyértelműen gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és a mérgezések, valamint a sajnálatos tragédiák elkerülésére a szén-monoxid-védelemről.

A szakemberek azt javasolják, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt kérjék ki az épületgépész szakvéleményét, aki szükség esetén kiegészítő lépéseket is javasol. Ilyen lehet például a kontrollált levegőbevezetők beépítése vagy a szabályozott gépi szellőztetés.

A nem megfelelő levegőztetés más problémákhoz is vezethet. Egy négytagú család életvitele (mosakodás, mosás, főzés stb.) következtében naponta több mint 10 liter víz (pára formájában) kerül a lakás levegőjébe, ami megfelelő szellőztetés nélkül penészesedéshez vezet.

A támogatások célja

A hazai energiafogyasztás csökkentése, illetve tovább csökkenhetnek a lakossági fogyasztók rezsikiadásai. Az intézkedések az ország klímapolitikai céljainak megvalósítását is segíthetik: így éves szinten csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása és a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik