Üzleti tippek

Orbán átszabná a kkv-besorolást

A miniszterelnök szerint Magyarországon a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó besorolási rendszer már régen túllépett a valós társadalmi igényeken – erről az Alpha Holding új állatgyógyszergyárának átadóján beszélt Orbán Viktor.

Az új gyár két hónap alatt képes legyártani Magyarország teljes – gazdasági haszonállatoknak való – gyógypremix-szükségletét. Az üzem európai mércével is korszerű, a 3 milliárd forintos beruházás a legújabb uniós előírásoknak is megfelel. Az új, GMP-tanúsítvánnyal rendelkező üzemben a meglévő állatgyógyszeres készítmények mellett 12 teljesen új gyógyszer gyártását is megindítják. A gyárat a miniszterelnök adta át a hét elején.

Az Alpha Holding Közép-Európa legnagyobb állategészségügyi központját üzemelteti. „A cég a kapott állami és EU-támogatások többszörösét fizeti be az államkasszába” – emlékeztetett a miniszterelnök a gyáravatón. Csak tavaly a cégcsoporttól befolyt különféle adók összege 1,5 milliárd forint volt.

Orbán Viktor a sikeres gazdaságpolitika egyik zálogának a kis- és közepes vállalkozások megerősödését tartja, melyek a hazai munkavállalók 75%-ának biztosítanak megélhetést. Hozzátette, hogy az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. is tíz emberrel indult, napjainkra pedig az Alpha Befektetési Holding Zrt. már közel négyszáz főt foglalkoztat.

A miniszterelnök szerint Magyarországon a kkv-kra vonatkozó besorolási kategóriarendszer már régen túllépett a valós társadalmi igényeken. Erre szerinte példa az Alpha Holding, amely nagyvállalatnak minősül a maga 400 dolgozójával, emiatt nem tud pályázni a kis- és középvállalkozók számára elérhető forrásokra. Holott Európában egy ekkora cég még nem minősül nagyvállalatnak, sokkal inkább kis- és középvállalkozó. A cég vezetőivel folytatott megbeszélésen ígéretet tett a besorolási rendszer felülvizsgálatára.

Móré Attila, az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnöke az átadón elmondta: a fejlesztés alatt lévő állatgyógyszerekre komoly piaci igény van. Termékeik jelenleg nyolc EU-tagállamban rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel. A termelés magas minőségi színvonalát a helyben kialakított, korszerűen felszerelt műszeres analitikai laboratóriumuk biztosítja.

Az Alpha Befektetési Holding Zrt. tavalyi mérlegének főösszege 14,8 milliárd forint, saját tőkéje pedig 12,3 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik