Üzleti tippek

A milliárdosok pénzére kellene lecsapniuk a cégeknek

Nehezen találnak külső finanszírozót a családi vállalkozások, a KPMG szerint a megoldást a vagyonos magánszemélyek, mint üzleti angyalok jelenthetik.

A tanácsadó cég felmérése szerint a családi tulajdonú vállalkozások közel 60 százaléka keres külső finanszírozót a beruházásaihoz, de a megfelelő partner megtalálása nem egyszerű. Miközben a családi cégek a globális GDP több mint 70 százalékát adják, több tulajdonos és cégvezető is úgy érzi, hogy forrásszerzési lehetőségei limitáltak.

Nőtt a banki szigor

A hitelfelvétel a bankok részéről mutatkozó kockázatvállalási kedv csökkenése miatt nehézkes. A magántőke-finanszírozás bevonása pedig gyakran együtt jár a teljes üzlet eladásával, és a stratégiai partnerek sokszor csak akkor hajlandóak bármilyen befektetésre, ha jelentős kontrollt szerezhetnek. E nehézségek miatt gyakran előfordul, hogy a családi vállalkozás nem tudja kihasználni a növekedési lehetőségeit.

Üzleti angyalokkal könnyebb lenne

A KPMG azonosított egy eddig vélhetően kevéssé kihasznált finanszírozási forrást: a vagyonos magánszemélyek, mint üzleti angyalok bevonását, akik közül többen is szereztek már tapasztalatokat családi vállalkozásokban, illetve jelentős befektetési tőkével rendelkeznek.

14 millióan vannak az elitklubban

Becslések szerint világszerte körülbelül 14 millió vagyonos magánszemély él, és ők közel 53 billió dollár összvagyonnal rendelkeznek. „A finanszírozási problémával szembesülő hazai cégek számára szintén az üzleti angyalok bevonása nyújthat segítséget, de ez itthon még nem annyira elterjedt megoldás” – mondta Mádi-Szabó Zoltán, a magyarországi KPMG családi vállalkozásokért felelős csoportvezetője.

Mindkét fél jól járhat

A felmérés azt mutatja, hogy a két oldal prioritásai összecsengenek, ha befektetésekről van szó, így még meglepőbb, hogy ez a két csoport még nem talált egymásra. A vagyonos magánszemélyek a hosszú távú tőkefelértékelődést nevezik meg befektetésük fő mozgatójaként (37 százalék), míg a családi vállalkozások olyan befektetőket keresnek, akik számára a hosszú távú megtérülés a fontos (23 százalék).

Egyébként a felmérésből kiderült, hogy a vagyonos magánszemélyek 44 százaléka már fektetett be tőkét családi vállalkozásba, és döntő többségben (95 százalék) pozitív tapasztalatokról számoltak be ezekről.

A Mergermarket a KPMG megbízásából 125 családi vállalkozást és 125 vagyonos magánszemélyt kérdezett meg. A teljes felmérés ide kattintva elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik