Üzleti tippek

Így alkalmazhat külföldi diákokat

Évente nagyjából félezer külföldi hallgató érkezik Magyarországra az Erasmus-program keretében azért, hogy hazai cégeknél és szervezeteknél teljesítsen szakmai gyakorlatot. Ezt a számot jelentősen lehetne növelni.

A Tempus Közalapítvány a korábbi Erasmus és a jelenlegi Erasmus+ program koordinátoraként a gyakornoki pozíciók külföldi meghirdetésében nyújt segítséget a cégeknek. A most indult adatbázisában a vállalkozások ingyenesen tölthetik fel a külföldi fiatalok számára meghirdetett pozíciókat.

A nemrég tartott Tempus Üzleti Kávéház résztvevői egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a külföldi gyakornokok feladatának előzetes átgondolása, pontos meghatározása, és az elvárások tisztázása mindkét fél részéről. Az Erasmus+ programban a hallgató, az oktatási intézmény és a fogadó szervezet között egy háromoldalú képzési megállapodás jön létre, ez az egyetlen adminisztratív előfeltétel a fogadáshoz. A külföldi hallgató a saját egyetemétől kap ösztöndíjat, a cég pedig maga dönthet arról, hogy akar-e további juttatásokat adni a hallgatónak.

Vitai Judit, a Supra Vita Nyelviskola képzési vezetője szerint a külföldi gyakornokok fogadásánál az esetleges ráfordítások mellett nem elhanyagolható a munkatársak nyelvtudásának fejlődése sem. Az idegen nyelv használata ugyanis a mindennapos kommunikáció, a szervezeti kultúra része lesz.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara több mint 15 éve fogad külföldi gyakornokokat. „Arra törekszünk, hogy ne csak megfelelő mennyiségű, de megfelelő minőségű munkát is tudjunk biztosítani a gyakornokoknak” – mondta Sipka Zsuzsanna, a szervezet munkatársa. Szerinte a folytonosság megkönnyíti a fogadó cég munkáját is, hiszen a hallgatók sokszor egymásnak adják át a praktikus információkat Magyarországról.

A Tempus Közalapítvány felsőoktatási csoportvezetője a rendezvényen elmondta, hogy az idei évben indult Erasmus+ program révén 2020-ig jelentős források állnak a küldő országok rendelkezésére a hallgatói mobilitás támogatására. Bokodi Szabolcs kiemelte, hogy a külföldi gyakornokok fogadásán túl évente már több mint 1000 magyar hallgató külföldi szakmai gyakorlatát teszi lehetővé az Erasmus+ program. A gyakornokkeresésről bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik