Üzleti tippek

Meglódulhatnak a felvásárlások

Fellendülés jöhet idén a közepes felvásárlások piacán. Észak-Amerika mellett a közép- és kelet-európai régió lehet a legaktívabb.

Tavaly a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piacán világszerte több mint 6300 befejezett ügyletet tartottak számon, ami negyedével haladja meg a pénzügyi krízist követő mélypontnak számító 2009-es értéket – derül ki a BDO International adataiból.

A cégcsoport szerint az idei év további komoly fellendülést hozhat, amelyet elsősorban a TMT (technológia, média, telekommunikáció), a gyógyszeripari, a gyógyászati és biotechnológiai, a pénzügyi szolgáltatások és az energetikai szektorokban végbemenő tranzakciók generálnak.

„Ez az év akár áttörést is hozhat ezen a piacon, hiszen 2014-re már több mint 9 ezer kilátásba helyezett tranzakciót azonosítottunk” – mondta a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

Boross Ákos hozzátette: különösen erős fellendülés ígérkezik a közép- és kelet-európai régióban, ahol a már most több mint 900 kilátásba helyezett tranzakció a tavalyi szint 250 százalékát jelenti. Ezzel az értékkel ebben a (FÁK országait is magában foglaló) régióban valósulhat meg Észak-Amerika után a legtöbb M&A, olyan területeket is lekörözve, mint Kína vagy Latin-Amerika.

A régóta várt felpörgést több tényező is elősegítheti

A könnyebben és olcsóbban elérhető hitelek mellett a vállalatoknál felhalmozódó likvid eszközök és tőketartalékok is komoly többletforrást jelenthetnek. Eközben a gazdasági háttér is egyre kedvezőbb: a fogyasztói bizalom nő, és olyan meghatározó gazdaságok, mint az USA, Németország vagy Kína a tavalyinál is magasabb sebességbe kapcsolhatnak. Eközben a magántőke-társaságok ismét jelentős befektetési potenciállal rendelkeznek, így szerepük az M&A piacon folyamatosan növekedni fog.

Az elsődleges nyilvános részvénykibocsátások (IPO) növekvő száma szintén a befektetői bizalom visszatérését mutatja. Annak ellenére, hogy Kína a 2013-as évre átmenetileg felfüggesztette az új kibocsátások engedélyezését, világszerte 3 százalékkal több kibocsátás történt, mint az azt megelőző évben.

Becslések szerint 2014 első negyedévében az IPO-k száma elérte a 300-at, ami komoly piaci növekedést vetít előre a teljes évre. Mindebben a kínai piac újranyitásán kívül az erős amerikai piac lendületének, illetve az európai és közel-keleti piacok talpra állásának is szerepe van. Az IPO-k területén az idei évben várhatóan a TMT és a pénzügyi szolgáltatások szektorai viszik majd a prímet, miközben földrajzi eloszlást tekintve a Távol-Kelet fog dominálni.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik