Üzleti tippek

Magyar szoftver vezérli a horvát gáztárolót

Egy multinacionális vállalatot és a legnagyobb helyi energetikai szoftvercéget is megelőzte a magyar IP Systems a horvát földgáztároló informatikai pályázatán.

A beruházás keretében a magyar szakemberek végzik az első horvát üzleti gáztároló működésének szoftveres támogatását.

Jelentős változásokat hozott az április elsejével induló új üzleti év a horvát nemzeti gáztároló, a Podzemno Skladište Plina d.o.o. (PSP) számára. Az uniós előírások alapján lehetővé vált a tárolás a magánkereskedők számára is. A többszereplős üzleti modellben a tároló működtetéséhez a korábbinál sokkal összetettebb szoftverre volt szükség. Az új platform fejlesztésére kiírt tenderen a négy induló közül a magyar IP Systems nyert.

A vállalat még 2010-ben alakított ki egy uniós szabványoknak megfelelő, ugyanakkor a szabadkereskedelmi piac igényeit is kiszolgáló földgáztárolói platformot az MMBF Zrt. számára, így a területen többéves tapasztalattal rendelkezett.

„Természetesen mindenhol vannak nemzeti sajátosságok. Horvátországban például óránkénti nominálás van, míg Magyarországon a gáznap a nominálás alapja, de ezek egy stabil platformon viszonylag könnyen kezelhetők” – magyarázta Hock Tamás ügyvezető igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik