Üzleti tippek

Újabb bírsággal szűrnék ki a csalókat a fuvarpiacon

Május 4-től több változás is életbe lép, a kötelezettségek megszegése 300 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

Április 3-án megjelent a Magyar Közlönyben a 116/2014-es kormányrendelet, amely az árufuvarozásban már régóta várt módosításokat tartalmazza. Számos jelzés érkezett korábban is, hogy az unión kívüli fuvarozók tömegesen élnek vissza a határellenőrzések részleges eltűnésével, és egyszerhasználatos engedélyekkel többször is vállalnak fuvarfeladatot. Ugyanígy az uniós fuvarozók harmadik országbeli tevékenységéről is beszélhetünk – olvasható a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesület (MKFE) közleményében

Mivel egészen bizonyosan a fel-, illetve lerakás az a pont, ahol az áru (és a jármű) megáll, és az okmányok kezelése történik, ezért legjobbnak tűnt a felrakásnál megpróbálni megfogni a jogsértést. A kormány a 261/2011. (XII.7.) rendeletben már tavaly október elsejei hatállyal szerepeltette az engedélyek meglétének és megfelelőségének felrakóhelyi ellenőrzését, mint kötelezettséget, ám ez a szabályozás még nem érintette az engedélyek kezelését, és erre vonatkozóan nem tartalmazott szankciókat sem.

Az MKFE tavaly decemberi rendkívüli országos küldöttközgyűlése határozatban fogadta el, hogy az egyesület kezdeményezi a jogszabályok (a 261-es mellett a bírságrendeletként közismert 156/2009. (VII.29.) kormányrendelet) módosítását.

Az új rendelkezések szerint 2014. május 4-től az alábbi változások lépnek hatályba:

A Magyarországon külön két- vagy többoldalú egyezmény alapján kiadott engedéllyel végezhető fuvarozásnál az engedélyen (CEMT-engedély esetében a fuvarnaplóban) a határátlépés helyét, pontos idejét (nap, óra, perc) és a jármű kilométeróra-állását is fel kell tüntetni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy ha később valamilyen, erre a célra szolgáló berendezés telepítése megtörténik a határokon, akkor majd ezekkel kell ezt a feladatot elvégezni.

Az előbbi engedélyeket a felrakó-, illetve lerakóhelyeken a fuvarozó köteles bemutatni.

A felrakóhely nem megfelelő engedély (vagy annak hiánya) esetében megtagadhatja a felrakást. Továbbá a felrakás és a lerakás esetében (utóbbinál a címzett) köteles e tényt bejelenteni a közlekedési, vámhatóság, illetve a rendőrség valamelyikénél.

A felrakás (lerakás) esetén az engedélyen annak helyét és pontos idejét, valamint a fuvarozó jármű kilométeróra-állását is fel kell tüntetni. A felrakó-, illetve lerakóhely a fuvarlevél ott maradó példányához köteles csatolni a kitöltött engedély másolatát, és megőrizni azt egy évig.

A felsorolt kötelezettségek bármelyikének megszegése 300 ezer forint közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.