Üzleti tippek

Közel a sötétség órája

Szombaton este világszerte lekapcsolják a villanyokat 60 percre. Magyarországon nyeremény is jár az akcióban legaktívabb településnek.

Az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdító, Föld órája elnevezésű globális környezetvédelmi kampányhoz bárki csatlakozhat, ha március 29-én 20.30-tól egy órára lekapcsolja otthona világítását – olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

Tovább nyújtózunk, mint a takaró ér

A környezetvédők szerint a jelenlegi fogyasztói magatartással 2050-re már két bolygó sem lesz elég az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez. Igényeink már jócskán meghaladják a Föld eltartóképességét, csaknem 40 éve több erőforrást használnak fel az emberek, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. A magyar lakosság fogyasztása például 30 százalékkal haladja meg az ország biokapacitását, így a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása elengedhetetlen a szakemberek szerint.

A globális akciót idén Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. film főszereplői indítják el: Andrew Garfield, Emma Stone és Jamie Foxx a Pókemberrel együtt kapcsolják le az ország fényeit.

Bárki lehet szuperhős

Az idei megmozdulás nagykövetévé azért a Pókembert nevezték ki, mert bíznak benne, hogy a népszerű képregényfigura inspirálóan hathat az emberekre, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. “Az az üzenete, hogy a nagy hatalommal nagy felelősség jár együtt. Azt akarjuk mondani az embereknek, hogy valamennyien szuperhősök, és kivehetik részüket a változásokból” – mondta a WWF szóvivője. 

Itthon nem csak energiát lehet nyerni a villanyoltással

A WWF Magyarország az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a Föld Órája Fővárosa versenyt. Az a magyar település nyer, amelynek arányaiban a legtöbb lakója csatlakozik a környezetvédelmi akcióhoz.

2012-ben nyíregyháza bizonyult a legtöbb felelős gondolkodású lakost számláló településnek, 2013-ban pedig Szigetszentmiklós nyerte el a címet.

Tavaly a Duna parti város a WWF Föld Órája lekapcsoló eseményére öntött öt méter magas óriásgyertyát is megkapta, amely hónapokig állt a város főterén.

Emellett egy szigetszentmiklósi lakó megnyerte a Nyíregyháza által felajánlott hosszú hétvégét is. Idén ezt a hagyományt folytatva, Szigetszentmiklós biztosít rövid pihenést a 2014-es Föld Órája Főváros címet elnyerő település egyik lakójának.

A Föld órája egyre több magyar településen is

A Föld órája 2007-ben indult Sydneyből. 2012-ben már 152 ország több mint hétezer települése vett részt az akcióban. Tavaly újabb országok is csatlakoztak, például Tunézia, Suriname, a Palesztin Területek és Ruanda.

2011-ben 72 magyarországi város és falu, 2012-ben 93 önkormányzat, 2013-ban pedig szintén csaknem száz település regisztrálta magát a foldoraja.hu weboldalon.

Az idén itt kapcsolják le a villanyokat Magyarországon:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!