Üzleti tippek

Könnyen pályázható pénz segítheti a cégeket

500 innovatív projekt juthat egyenként 50 ezer eurós támogatáshoz az uniós Horizont 2020 program keretében.

A forrásszerzés terén hagyományosan nehéz helyzetben lévő kkv-kat is segítheti a most kezdődő uniós ciklusban egy viszonylag könnyen „pályázható”, egyszerűsített lehetőség. Európa versenyképességének növelését célozza meg a Horizont 2020 (H2020) kutatás-fejlesztési keretprogram, amely fokozott figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének támogatására.

Az úgynevezett KKV Eszköz (SME Instrument) keretében idén összesen 25 millió eurós összegre pályázhatnak a k+f folyamat korai fázisában lévő társaságok. Ebben a fázisban az innovatív ötlet koncepciójának és a megvalósíthatóságának vizsgálatára 6 hónapos időszakra 50 ezer eurós, azaz 15 millió forint körüli összegre lehet pályázni.

„A program előnye, hogy drasztikusan leegyszerűsödik a költségelszámolási rendszer, kevesebb lesz a papírmunka, valamint megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések és auditok” – összegezte Pető Gábor, a MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője.

„Amire a cégeknek és a pályázatíróknak egyaránt figyelniük kell, hogy a H2020 tartalmilag és formailag is más megközelítést igényel, mint a nálunk leginkább elterjedt, strukturális alapokból történő finanszírozás. Itt mindenképpen nagy piaci potenciállal rendelkező, európai szinten innovatív k+f megoldást kell felvetni. Fontos kitétel, hogy a megvalósítás tervét előzetes piacvizsgálati adatokkal kell alátámasztani, és mindezt egy 10 oldalas koncepcióban bemutatni” – tette hozzá a szakértő.

A tapasztalatok szerint a korábbi kutatás-fejlesztési keretprogramokban a magyar kkv-k sikere elmaradt a várakozásoktól. Ez nem kis részben arra vezethető vissza, hogy a tapasztalathiány és a túlzott adminisztratív teher számos potenciális pályázót elriasztott.

A pályázatok március elejétől folyamatosan beadhatók. A program többi között a következő területeken vár innovatív technológiai és üzleti megoldásokat:

– infokommunikáció,

– biotechnológia, nanotechnológia,

– élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság,

– biztonságos, tiszta és hatékony energia,

– intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés,

– éghajlatváltozás, öko-innováció, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok,

– biztonságos társadalmak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik