Üzleti tippek

Termőföldpiac: lesz élet az új földtörvény után is

Azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra halasztaniuk vételi ügyleteiket.

A termőföld adásvételére vonatkozó előírások szigorodásának hatására ugyanis a termőföldárak – az elmúlt három év 20-30 százalékos emelkedését követően – várhatóan stabilizálódni fognak. A MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) második szakaszában pedig az őstermelők és családi gazdálkodók a piacinál kedvezőbb feltételek mellett szerezhetnek hitelt termőföldvásárlásra is – hangsúlyozzák az OTP Bank szakértői.

Nem egészen két hónap múlva jár le a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma Magyarországon, s lépnek hatályba ezzel összefüggésben az új földforgalmi törvény tulajdonszerzési szabályai. A legfontosabb rendelkezések közé tartozik, hogy május 1-jét követően 1 hektárnál nagyobb termőföldet csak azok a – földművesnek minősülő – magyar vagy európai uniós állampolgárságú természetes személyek vásárolhatnak, akiknek mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- vagy erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai. Szintén befolyásolja a piaci viszonyokat, hogy a határidő lejárta után a termőföld eladásakor az elővásárlási jog első helyen az államot illeti. Ezt követi a sorban a földet legalább három éve használó szomszéd vagy helyben lakó földműves, és a helyben lakót követően az, akinek a lakhelye, illetve üzemközpontja olyan településen van, amely a vételi ügyletnek helyet adó település határától legfeljebb 20 kilométerre fekszik.
Az újonnan életbe lépő korlátozások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat, amelynek következtében erős keresleti piac alakult ki a termőföld-adásvétel területén. Ezt igazolja, hogy a regionális termőföldárak hiába emelkedtek 20-30 százalékkal az elmúlt három évben, a termőföld-vásárlási ügyletek száma folyamatosan szaporodott. „A pénzintézetünk által kínált birtokfejlesztési hitelkonstrukciót igénybe vevő ügyfelek száma az elmúlt két év során 20 százalékkal nőtt. Eközben az átlagos hitelösszeg mintegy 25 százalékkal emelkedett” – emelte ki a tapasztalatokat banki oldalról Szabó István igazgató.

Ezzel szemben a pénzintézet szakemberei szerint mindazoknak, akik eleget tudnak tenni az új földforgalmi törvény tulajdonszerzési rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra ütemezni vásárlásaikat. „A magyarországi termőföldárak az elmúlt időszak dinamikus emelkedése ellenére még mindig jelentősen elmaradnak az európai uniós átlagtól. A potenciális vásárlói kör leszűkülése következtében pedig a piaci árdinamika várhatóan mérséklődni fog. Ezt a termőföldárak stabilizálódásában lehet majd tetten érni” – hangsúlyozta az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője. Ezzel párhuzamosan a szakember szerint a lokális piaci különbségek várhatóan felerősödnek. Földvásárlási szándék esetén célszerű lesz tehát az eddiginél is jobban feltérképezni a helyi viszonyokat.

Finanszírozási oldalon új lehetőséget jelent, hogy az MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) második szakaszában január 1-je óta az őstermelők és családi gazdálkodók termőföld vásárlására is igényelhetnek hitelt. Az NHP 2 kedvezményes hitelkonstrukciói idén egész évben nyitva állnak a vállalkozások előtt. Ez jobb tervezhetőséget és felhasználhatóságot biztosít az érintetteknek. A program részeként a közvetítő pénzintézetek által kínált 2,5 százalékos hitelkamat pedig a piacinál kedvezőbb feltételeket biztosít a földvásárlást fontolgató őstermelők és családi gazdálkodók számára.

„A megvásárolni szándékozott föld, és a legmegfelelőbb finanszírozási konstrukció kiválasztása során viszont érdemes minden eddiginél körültekintőbben tájékozódni a pontos feltételekről. Így például a hitelszerződések megkötése szempontjából fontos, hogy az ügyletek átlagos átfutási ideje 90-120 napról akár 160-180 napra is nőhet az új szabályozás következtében” – hívta fel a figyelmet Szabó István.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.