Üzleti tippek

Zöld gondolkodás az állami szektorban

Az Épületenergetikai Civil Akadémia nem csupán egy oktatási tananyag, hanem egy új szemléletmód.

A kezdeményezés célja, hogy az állami, önkormányzati épületek fenntartásával, korszerűsítésével, illetve az új ingatlanok építésével kapcsolatban az intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek: például a fenntartható fejlődés és az energiatakarékos építőipari technológiák területén.

Magyarországi vállalások

Az Európai Unió stratégiai programja, az EU 2020 törekvései a magyarországi klíma- és energiapolitikai vállalásokat is tartalmazó Nemzeti Reform Programban (NRP) kerültek megfogalmazásra. A legfontosabb vállalások közé tartozik a megújuló energiaforrások arányának 14,65 százalékra emelése, az energiahatékonyság 10 százalékos növelése, és az üvegházhatású gázkibocsátás legfeljebb 10 százalékos növelése a 2005-ös értékhez képest.

Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) alapja egy 80 órás akkreditált felnőttképzési program, amely a jó gyakorlatokra, a különböző szektorok együttműködésére, valamint a tapasztalatok és a felhalmozott tudás integrálására épít. Az ötlet a 2012 novemberi ÉCA-konferencián született meg, és a képzés 2013 nyarán kapta meg a hivatalos akkreditált program státuszt.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A képzési tematika segítségével a középületek korszerűsítésében érintett iparági szereplők (anyaggyártók, kivitelezők, tervező irodák stb.), illetve az állami, önkormányzati döntéshozók és munkatársak bepillantást nyerhetnek a modern építésgazdaság és az energiahatékony eljárások műszaki, jogi- és közpolitikai vonatkozásaiba is.

A program létrehozói a Homo Oecologicus Alapítvány, az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége, valamint az építőipari oktatással foglalkozó Terc Kft. Az első kurzus záróünnepségét február közepén tartották.

Kilátások

A Felnőttképzési Akkreditációs Tanács a koncepciót 2014 januárjában PK-0014-1312-MS számon 109 pontértékkel akkreditálta. Ez azt jelenti, hogy az ÉCA a közszolgálatban dolgozók hivatalos továbbképzési anyagainak részévé válik. Jelenleg is folynak az előkészítő tárgyalások a 2014-es kurzusok kapcsán, és a program szakmai (tartalmi, módszertani) továbbfejlesztése is napirenden van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik