Üzleti tippek

Ketyeg a jelentési bomba

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2014. 01. 30. 11:07

A cégeknek két hetük maradt. Hamarosan hatályba lép ugyanis a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő.

Az adatközlési kötelezettség alól csak a magánszemélyek a kivételek, a velük kötött ügyleteket a pénzintézetek csak saját nevükben jelentik le. A felkészülést a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (Keler) tapasztalata szerint számos vállalkozás és pénzügyi intézmény az utolsó pillanatra hagyta.

Így kell jelenteni

Az új kötelezettség február 12-én lép hatályba a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében. Így például jelenteni kell az összes határidős devizaügyletet és egyéb opciós ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell eljuttatni. Mivel a származtatott ügyleteknek befektetésként is, de kiváltképpen a vállalati kockázatkezelésben van nagy szerepük, így az adatközlés akár több ezer piaci szereplőt érint. A felkészülést azonban sokan az utolsó pillanatokra hagyták, ami veszélyezteti, hogy időben végezzenek az adminisztratív teendőkkel. Az adatközléshez a legfontosabb a globális azonosító kódok (ún. „Legal Entity Identifier”) beszerzése, amelyek azonosítják az ügyletben szereplő céget.

Torlódások és csúszások

Ezeket az azonosítókat a kódkiadásra feljogosított, nemzetközi szervezetektől lehet igényelni, amelyeknél már most torlódás és a határidők csúszása tapasztalható. „A Keler kialakított azonban egy áthidaló megoldást, amelynek révén partnereink nemcsak gyorsabban kaphatják meg a szükséges kódokat, de annak díja is kedvezőbb annál, mintha maguk fordulnának egy kódkiadó szervezethez” – hangsúlyozta Csiszér Péter stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgató a német WM Datenservice céggel a napokban kötött megállapodás kapcsán.

„Tapasztalatunk szerint az úgynevezett LEI-kódok igénylése az egyik legégetőbb probléma” – mondta Csiszér Péter, hozzátéve, hogy a bankok, brókercégek nemcsak saját maguk, de ügyfeleik számára is kérhetnek azonosítókat, amelyeket a Keler összegyűjtve továbbít német partneréhez. Az igénylők így két-három munkanap alatt megkaphatják az azonosítókat, ami különben akár 2-3 hetet is jelentene. Ezzel pedig mindenképpen kifutnának a határidőből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.