Üzleti tippek

A trafikok miatt ugrott meg a betéti társaságok száma

Az előzetes adatok szerint tavaly 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Rt.-ből és kft.-ből kevesebb alakult, betéti társaságból viszont sokkal több, ami részben a dohánykereskedelem átalakulásával lehet összefüggésben

A legnépszerűbb cégforma tavaly is a kft. volt, ebből 2013-ban 27 136 alakult, egy évvel korábban ez a szám 32 400 felett volt. Részvénytársaságból pedig az előző évi 401 után 351 indult –  derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából.

Tavaly 2841 betéti társaságot alapítottak, 4,5-szer többet, mint 2012-ben, amikor 623 ilyen cég alakult. A Céginfo.hu szerint a növekedés összefüggésben állhat a dohány-kiskereskedelem átalakításával megjelenő új piaci szereplőkkel. Erre abból következtetnek, hogy adataik szerint 701 tavaly alapított betéti társaság nevében szerepel a “trafik”, a “tabak” vagy a “dohány” kifejezés, míg 2012-ben mindössze 20 ilyen bt. volt.

Továbbra is Budapest és környéke a magyar cégvilág középpontja

A fővárosban alapították a részvénytársaságok csaknem kétharmadát és az összes vállalkozás negyven százalékát. Pest megyével együtt a régió súlya még nagyobb: Közép-Magyarországon kezdte el működését az rt.-k 72 százaléka, és összességében a vállalkozások több mint fele. Az alföldi régiókban volt viszonylag magas a cégalapítási hajlandóság, míg a legkevesebb céget a Dél-Dunántúlon alapították 2013-ban.

Megyék szerint a főváros és Pest megye után Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakult a legtöbb új cég. A lista végén Nógrád megye áll, az új vállalkozások mindössze 1 százaléka jött létre itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik