Üzleti tippek

Megdöbbentek a kereskedők a vasárnapi pótlék eltörlésén

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 11. 24. 16:12

Meglepődtek a megkérdezett érdekképviseleti szervezetek a Kúria ítéletén, amelyről később kiderült: mégsem jelenti azt, hogy megszűnne a vasárnapi pluszpénz.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében. Eddig vitatéma volt, hogy a hétvégén is nyitva tartó bevásárlóközpontok milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során.

Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben 50 százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak. A rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak – olvasható a lapban.

Plázában dolgozik? Írja meg kommentben, hogy eddig kapott-e vasárnapi pótlékot?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az MTI-érdeklődésére elmondta: a Munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést kétféleképpen szabályozza. Kimondja, hogy vannak intézmények, amelyek vasárnap is rendeltetésszerűen működnek. Ilyen egyebek között a rendőrség, a tűzoltóság vagy a kórházak, míg a kereskedelemből ide sorolhatóak a benzinkutak. A törvény szerint aki nem rendeltetésszerűen végzi a tevékenységét vasárnap, de ki akar nyitni (mert kereskedő vagy gyártóüzem), az fizessen 50 százalékkal több bért a dolgozóinak, de emellett a heti két szabadnap jár. A főtitkár közölte: a kereskedelem elfogadta és betartotta ezeket az előírásokat, amelyek már a régi törvénykönyvben is szerepeltek.

Vámos György meglepőnek nevezte a Kúria ítéletét, mert eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni. A Kúria ezzel a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, ugyanakkor azt nem mondja, hogy tilos vasárnapi bérpótlékot adni.

A kereskedők jelenleg mérlegelik a kialakult helyzetet. A munkaügyi ellenőrzéseken és a bíróságokon korábban olyan döntések születtek, hogy a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás nem rendeltetésszerű – tette hozzá.

Vámos György megjegyezte: ha egy cég a Kúria döntése alapján úgy dönt, hogy nem fizet vasárnapi pótlékot, egy esetleges munkaügyi pert később biztosan elveszít a dolgozóval szemben.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a Kúria döntéséből nem következik az, hogy átalakul az eddig kialakult gyakorlat, és mostantól nem kell bérpótlékot fizetni. Hozzátette: megdöbbenéssel fogadták a hírt, és mindenképpen szeretnék megvédeni a dolgozóknak a hétvégi munkáért járó pluszjuttatást. Sálinger József hozzátette: a szakszervezet munkajogászaival a következő napokban alakítja ki a részletes álláspontját.

Frissítés:

Jár az 50 százalék vasárnapi pótlék a jelenlegi munka törvénykönyve (Mt.) szerint a kereskedelemben dolgozóknak – közölte szerdán az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az OKSZ hozzátette: időközben a Kúria közzétette a döntését. Ebből kiderült, hogy az Mt. 2012 előtti, jelenleg már nem hatályos rendelkezéseit vizsgálta egy régi eset kapcsán. További részleteket itt olvashat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.