Üzleti tippek

Erste Bank: Tanácsadó partner hosszú távra

Az európai trendeknek megfelelően a magyar vállalkozásoknál is némi élénkülés látszik. Egyre több cég bővítené tevékenységét, amelyhez olcsó forintforrást kínál a jegybanki növekedési hitelprogram, a bevételüket euróban realizáló exportőröknek pedig az Exim Bank hitelkonstrukciói nyújtanak kedvező megoldást.

Emellett a pénzügyi mozgástér bővítésére, kiszámíthatóvá tételére pedig a faktoring lehet jó alternatíva. Az egyes vállalkozások számára legalkalmasabb megoldások megtalálásában az Erste Bank tanácsadóként hosszú távú partnere a vállalkozásoknak.

A részletekről a Kis és Középvállalati Igazgatóság vezetőjét, Kálmán Lászlót kérdeztük.

A gazdasági válság elsősorban a kkv-kat viselte meg. Látszik már a kiút számukra?

Tény, hogy a külső gazdasági nehézségek a kisebb tőkeerővel rendelkező társaságokat jobban megviselték, így volt ez a mostani pénzügyi krízisben is. Az európai porondon a fellendülés jelei látszódnak, ez pedig a magyar piacon is kezd megjelenni. A vállalatok szempontjából fontos tényező, hogy a megtakarításaik nőttek, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy eddig elhalasztották a szükséges beruházásaikat.

Sok cégnek azonban nincs elég pénze, forrása a beruházások megvalósításához. Miből tudnak beruházni, például a jegybanki növekedési hitelprogram erre alkalmas?

Miután az MNB egyértelmű célja a gazdaság gyors fellendítése, a program rendkívül kedvező kondíciókat, köznyelven mondva „olcsó hitelt” biztosít. Bizony a hazai piacra termelő, alapvetően forint bevétellel rendelkező vállalkozások számára ez most a legkedvezőbb lehetőség, hiszen maximum 2,5 százalékos kamat és kamatfelár mellett forgóeszköz finanszírozást, vagy akár 10 éves beruházási hiteleket is igénybe lehet venni.

Van erre valós igény? Képesek, akarnak-e már belevágni a KKV-k a fejlesztésekbe?

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakasza óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zárult szeptemberben. Az Erste Bank önmaga egyedül több mint 55 milliárd Ft értékben közvetítette ezt a forrást közel 400 ügyfele, több mit 500 ügyletéhez. És ez csak a kezdett volt, a Program második szakasza most is nyitva van, az érdeklődés pedig töretlen.

Az MNB-s program a bevételüket forintban realizáló cégeknek jó, mit tegyenek a forgalmukat euróban bonyolító, elsősorban exporttal foglalkozó cégek? A különböző vállalkozások közül melyikeknek ajánlja a jegybanki, és melyeknek az Exim Bankos hitel konstrukciókat?

A két hitelprogramot meg kell különböztetni, alapvetően más célt szolgálnak. Az Exim Bankos hitel elsősorban exportőrök számára kidolgozott euró alapú konstrukció, tehát a bevételüket euróban realizáló cégek számára jó lehetőség. Az MNB növekedési hitelprogramja inkább a forgalmukat forintban bonyolító cégek számára jelent kedvező lehetőséget. Visszatérve az Exim Bankos programra fontos kiemelni, hogy ma már nem csupán az exportőröknek, hanem a beszállítóik számára is nyitva áll az ajtó, vagyis jelentősen kibővült a hitelezhető társaságok tábora. Az igénybe vehető termékek futamidejében, adminisztrációjában is jelentős a különbség, ezek értékelésére a konkrét estekben a személyes tanácsadás keretében nyílik a legmegfelelőbb lehetőség.

Az imént említett két igen kedvező Program mellett tapasztalható még érzékelhető kereslet más termékek iránt?

Legnagyobb érdeklődést a folyamatosan fejlődő és innovatív termékekkel előrukkoló faktoring területen tapasztalunk. A klasszikus termékeinket igénybe vevő KKV ügyfelek mellett egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a határokon kívüli vevőkkel rendelkező exportáló vállalkozások, ill. a Beszállítói programokról érdeklődő, erős pénzügyi helyzetben lévő nagyvállalatok részéről is. A mai faktoring szolgáltatás már nem csak az alap faktor termékről, hanem a hozzáadott értéket is tartalmazó komplex programokról is szól.

Összességében milyen szerepet játszik az Erste a vállalkozások piacán?

Legyen szó forinthitelezésről, vagy euróban történő finanszírozásról, az Erste megtalálja a megoldást a vállalkozások igényeire, többek között a jegybank vagy az Exim Bank hitelprogramjának kulcsszereplőjeként. Emellett faktoring szolgáltatással is segít a cégeknek a mindennapi pénzügyek kezelésében, a mozgástér bővítésében. Mindezekben az Erste hosszú távú tanácsadó partnere a vállalkozásoknak.


További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik