Üzleti tippek

Hajszállal jobban teljesít a kiskereskedelem

Augusztusban a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Ez 0,1 százalékponttal kevesebb az október elején közzétett gyorsbecslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kiigazítatlan adatok szerint 0,9 százalékos volt a növekedés, míg a gyorsbecslés 1 százalékos növekedést jelzett.

Törékeny a növekedés

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom egy évig tartó visszaesés után áprilisban 3,2 százalékkal, májusban pedig 2,2 százalékkal nőtt. Júniusban 0,4 százalékkal csökkent, majd júliusban ismét nőtt, 1,3 százalékkal.

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű boltokban 1,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6 százalékkal bővült éves szinten a forgalom.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a korábban jelzett 1,3 százalék helyett 1,2 százalékos volt a növekedés.

Tavalyhoz képest többet tankolunk

Az üzemanyag-kiskereskedelemben a forgalom 2011-ben és 2012-ben is csökkent egészen 2013 áprilisáig, május óta viszont minden hónapban emelkedik az egy évvel korábbival összevetve.

Van, ahol 20 hónapja tart a visszaesés

Augusztusban az iparcikkeknél 3,8 százalékkal csökkenést mértek. A textil-, ruházati és lábbeli termékek forgalma pedig ötödik hónapja emelkedett augusztusban – kimagasló 10,8 százalékkal.

A bútorok és műszaki cikkek forgalma huszadik hónapja zsugorodik, 0,7 százalékkal esett vissza augusztusban, a könyv, számítástechnikai és egyéb iparcikkeké pedig 5,1 százalékkal csökkent éves viszonyításban.

Az e-kereskedelem köszöni, jól van

A használt cikkek esetében 5,7 százalékos volt a növekedés. Jelentősen, 52,8 százalékkal bővült a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma.

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal kisebb volt augusztusban a kiskereskedelmi forgalom. Júliushoz képest szinten maradt az élelmiszerfogyasztás és a nem élelmiszer jellegű termékek eladása, az üzemanyagértékesítésnél viszont 1,3 százalékkal csökkenést mért a KSH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik