Üzleti tippek

Válságban jobban szeretjük a főnökünket és a munkahelyünket

irodai-munka(210x140)(1).jpg (iroda, )
irodai-munka(210x140)(1).jpg (iroda, )

Összességében viszont a magyarok elégedetlenebbek az uniós átlagnál.

A magyar dolgozók kevésbé elégedettek a munkájukkal, ennek ellenére jobban kijönnek a főnökükkel, kifejezetten baráti a viszonyuk a kollégákkal, és jobbnak tartják a munkakörnyezetüket is az uniós átlaghoz képest – derül ki a Profession.hu felméréséből. A közel 2500 válaszadó közül 38 százalék ráadásul elégedett a fizetésével is.

Az összkép mégis borús

Magyarország csupán 24. az európai uniós országok munkahelyi elégedettséget mérő listáján. A listavezető Dániától, valamint a dobogós Nagy-Britanniától és Norvégiától távol, a sor végén szereplő Görögországhoz azonban meglehetősen közel állunk. Ha azonban a részleteket kérdezik, már nem ennyire borúlátóak a válaszadók: minden második megkérdezett kifejezetten baráti kapcsolatban van a munkatársakkal, és összesen 84 százalék gondolja úgy, hogy a semlegesnél jobb a viszony. A demográfiai adatokból egyértelműen kivehető, hogy minél idősebb a dolgozó, annál szorosabbak a munkahelyi kapcsolatai.

A közhiedelmekkel ellentétben a főnökökkel sincs sok helyen komolyabb probléma: 64 százalék a semlegesnél jobbra ítélte a kapcsolatot, és csak 2 százalék számolt be gyűlölködésről. Ezzel ellentétben az Egyesült Államokban a dolgozók alig több mint fele jön ki jól a felettesével, és minden ötödik amerikai kifejezetten ártalmasnak tartja főnökét a karrierjére nézve. Nemzetközi felmérések alapján, világszinten 10-ből 4 dolgozó mondott már fel kimondottan a főnöke miatt.

Magyarországon a válaszadók negyede kifejezetten szereti a munkakörnyezetét is, 53 százalék pedig inkább tartja jónak, mint nem megfelelőnek.

A főnököket is megkérdezték

A vezető beosztásban dolgozók kétharmada kedveli a beosztottjait, és csupán százból egy esetben utálják az illetőt. Feltehetően a válság hatásai miatt a megkérdezettek 5 százaléka teljes mértékben, 33 százalék pedig „inkább elégedett” a fizetésével.

„A recesszió és az elmúlt évek munkaerőpiaci változásai jól nyomon követhetőek a kutatás eredményeiben. A munkavállalók egyre inkább reálisan értékelik munkahelyüket, és megbecsülik, ha korrekt feltételek mellett dolgozhatnak, a vezetők pedig szívesen motiválják a megbízható munkatársakat” – nyilatkozta a Profession.hu értékesítési vezetője.

„A borúlátás ettől függetlenül markánsan látszik, hiszen amikor nem konkrétumokról, hanem az összképről van szó, alig pár százalékkal elégedettebbek a magyar válaszadók, mint Európa legrosszabb gazdasági helyzetben lévő országának lakói, a görögök” – tette hozzá Zsédely Krisztián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik