Üzleti tippek

Totálkáros az európai autópiac

Több mint 20 éves mélypontra süllyedt az autóeladás.

Európában huszonhárom éve a legalacsonyabb szintre csökkent az autóértékesítés az idei első nyolc hónapban, az európai autógyártók szakmai szövetségének (ACEA) adatai szerint.

Az augusztus végéig eladott autók száma 7,84 millió volt. Ez 5,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest, és 1990 óta a legalacsonyabb adat. Augusztusban 5 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Augusztusban éves összevetésben a Honda értékesítése csökkent a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal, amit a Peugeot 18, a Volkswagen pedig 11 százalékos visszaeséssel követett. A Ford Motors eladása 0,9 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a BMW 10, a Daimler 5,5 százalékkal, a Renault 5,8, a General Motors pedig 0,7 százalékkal növelte értékesítését a múlt hónapban.

Németországban 5,5, Franciaországban mintegy 11, Olaszországban 6,6, Spanyolországban 18 százalékkal csökkent az autóeladás a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest. Egyedül Nagy-Britanniában nőtt az új autók eladása, 11 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik