Üzleti tippek

2013. I. félévének ingatlanpiaca

Megjelent a Duna House idei első féléves ingatlanpiaci adatait bemutató kiadványa. Eszerint az idei első félévben 40 502 ingatlan-adásvétel bonyolódott, amely adatot érdemes összehasonlítani a tavalyi második félévvel, amikor  összesen 40 974 tranzakcióra került sor. Mivel általában a második félév szokott erősebb forgalmat produkálni, ezért a két időszak közel azonos értéke növekedési trendre utal. A szezonalitásnak megfelelő, csekély mértékű visszaesés volt tapasztalható a júniusi keresletben. Tavaly ugyanekkor 5 százalékpontos esést mutatott a keresleti index, idén viszont csak 2 pontot csökkent.

Vegyes képet mutatnak az idei második negyedév árindexei, amelynek összetett hatásaként az országos lakásárak további stagnálást mutattak. Az országos (összevont) lakásárindex már a harmadik negyedév óta stagnálást mutat 81 százalékponton. Ez a 2008 első negyedévétől skálázott adatsor legalacsonyabb értéke, amely szerint nominális értéken majdnem 20%-kal értékelődött le a hazai lakásállomány. A fogyasztói árindexszel korrigált adat 64 ponton áll, így a valós értékvesztés 36%-os. Országos mérésben a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésű lakásoké viszont lefelé mozdult. A panelek ára már harmadik negyedéve csendes emelkedésben van, 1-1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A főváros árait a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), de a téglalakások ára is csupán 1 pontot esett, 89-re.

Érdekesen alakult az idei első félév téglalakás-vásárlásainak átlaga, ugyanis Somogy megyében magasabb négyzetméteráron vásároltak, mint a fővárosban – áll a Duna House elemzésében. A 279 ezres négyzetméterenkénti ár közel 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250-300 ezer forint között vásárolták a lakásokat, de efölött is akadt vevőkedv. A budai oldalon és az V. kerületben négyzetméterenként 300 ezer Ft fölötti átlagáron vették a lakásokat. A legdrágábban továbbra is a II. kerületben, itt 365 ezres átlagot lehetett mérni. Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal kevesebbe került Győr-Moson-Sopronban sem a panel, itt 157 ezres átlagot lehetett mérni. Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll a sor végén, itt ugyanis 100 ezer Ft/m2 alatt keltek el a panellakások.

Tolna, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében vásárolták a legtöbb felújítandó ingatlant az elmúlt félévben (13-15%-ban).  Új építésű piac szinte alig volt, egyedül Pest megye emelkedik ki, ahol az összes tranzakció 9%-a volt ilyen ingatlan. Leginkább „jó” vagy „nagyon jó” minősítésű ingatlant vettek, Szabolcsban például 77%-ban, de Csongrád, Somogy és Bács-Kiskunban is a tranzakciók háromnegyede ilyen volt.

Az első félévben Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb az árcsökkentési átlag, egyaránt 17%-kal. Ennél csupán 1%-kal volt kevesebb Pest, Fejér és Békés megyében. Ismét Győr-Moson-Sopronban volt a legkisebb ez az átlag, itt 2% árcsökkentésre volt szükség, és a vevők is megelégedtek 6% alkuval.  Budapesten az V. kerületben kellett a leginkább rugalmasnak lenniük az eladóknak, ugyanis átlagosan 8% árcsökkentésre volt szükség, majd a vevők további 7%-ot alkudtak. A lista végén a IV., XIII. és XIV. kerület áll, amelyek erős forgalmat bonyolítanak általában, így könnyebb is helyesen beárazni az eladóknak.

Az idei első félévben elkelt lakások paramétereit is összehasonlította a Duna House, mégpedig a tavalyi második félévvel. Budapesten nincs jelentősebb eltérés, Budán egy kicsivel kevesebben (7%) vettek 60 m2-nél kisebb lakást, de a négyzetméterársávokban ez nem okozott kimutatható eltérést. Pesten továbbra is a lakások harmadát a 150-200 ezer Ft közötti m2 ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig 5-10 millió Ft közötti árú lakás volt. Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben. A legtöbb lakás, 42%-kal 100-150 ezer Ft/m2 áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió között vásárolták. Pest megyében minden tizedik vevő 160 m2 felett vett ingatlant, vagyis itt a legkeresettebb a nagy méret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik