Üzleti tippek

Ráfeszülhetnek a délutánra a befektetők

Csütörtökön az Európai Központi Bankra, pénteken viszont a Fed számára kulcsfontosságú adatokra figyelnek a befektetők.

Csütörtökön az EKB fél százalékon hagyta az euróövezeti irányadó rátát, ami önmagában erősítette volna az eurót. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője hozzáteszi: a döntést követő sajtótájékoztató alaposan átrajzolta a kereskedést. Mario Draghi EKB-elnök ugyanis elmondta: a szakértők között komoly vita alakult ki a kamatdöntő ülésen, és elképzelhető, hogy a fél százalék még nem az alja az alapkamatnak. Arról is beszélt, hogy nem tart a negatív betéti kamatoktól sem. Ez pedig a piac számára Draghitól szokatlan erős üzenet a további lazításra.

A beszéd hatására látványosan gyengült az euró. A részvényindexek viszont felíveltek, hiszen az olcsóbb hitelezés jót tesz az európai vállalatoknak. A forint csütörtökön 296 felett is járt az euróval szemben, de aztán az EKB-fejlemények hatására 292-293-ig visszaugrott a jegyzés.

A Bank of England is csütörtökön tartotta kamatdöntő ülését. Az új jegybankelnök Draghihoz hasonlóan sokkal inkább a monetáris lazítást emelte ki.

Állandó az idegeskedés

Péntek délután teszik közzé a tengerentúlon a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak számát (nonfarm payroll) és az amerikai munkanélküliségi rátát is. Ezek még heti zárásként megrángathatják a kereskedést. A befektetők ugyanis meglehetősen paradox módon reagálnak az amerikai makroadatokra: főleg azokra, amelyek kulcsfontosságúak a Fed számára. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény javuló munkaerő-piaci adatok esetén ugyanis már idén is visszavehet a monetáris lazításból (QE3).

Ha tehát a vártnál jobb adatokat közölnek, akkor sem biztos, hogy érvényesül a normális piaci reakció, miszerint megnyugodnak a kereskedők, és a kockázatosabb eszközöket is keresik. Ehelyett könnyen lehet, hogy megszólal számukra a vészcsengő, és attól tartva, hogy a Fed hamarosan lassabb fokozatra kapcsolja a pénznyomdát, a kockázatosabb, feltörekvő piaci eszközök helyett  inkább a dollárba menekülnek.

Balogh Balázs a várakozásokról elmondta: legutóbb 175 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma. Most 165 ezres növekedést vár a piac, az XTB elemzői szerint viszont ennél kedvezőbb, akár 180-200 ezres növekedés is elképzelhető. Az amerikai munkanélküliségi ráta legutóbb emelkedett, és elérte a 7,6 százalékot. Most 7,5 százalékot várnak a piaci szereplők. A Fed 6,5 százalékos rátánál lépne ki a QE3-ból.

Frissítés: Az általános várakozásoknál nagyobb mértékben, az XTB szakértők várakozásával megegyezően 195 ezer fővel emelkedett a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta viszont csalódást okozott, mivel 7,6 százalékon stagnál.

Tőzsdei tipp – Nyerő lehet a török líra

Törökországban a tüntetők elérték céljukat, mivel a bíróság megtiltotta az isztambuli Gezi park beépítését. Ha valóban megszűnnek a zavargások, akkor a török líra az euróval szemben a mostani 2,50-es szintekről akár 2,3-2,4 közelébe erősödhet. Az elmúlt időszakban 2,56 volt a leggyengébb jegyzés, amely majdnem kétéves mélypontnak számít. Érdemes tehát a török lírát figyelni, amely könnyű célpontja lehet a reálkamatot kereső carry tradereknek is – összegezte az XTB piaci elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik