Üzleti tippek

A tokaji borvidéken lesz a legolcsóbb vállalkozni

Majdnem ezer szegény település lett állami támogatásokban dúskáló szabad vállalkozási övezet.

Megjelent a szabad vállalkozási övezetek listája a szerdai Magyar Közlönyben, ezzel hivatalossá vált, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken nagyobb állami támogatással lehet vállalkozni. Az ide betelepülő vállalkozások fejlesztési támogatásokat, különböző adókedvezményeket és pluszforrásokat is igénybe vehetnek majd az új munkahelyek kialakításához.

A közlönyben megjelentek szerint a listában szereplő 903 településen a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pályázataira az alaptámogatáson és a kiegészítõ támogatásokon kívül többlettámogatást igényelhetnek. Emellett egyéb, fejlesztési és foglalkoztatási célú támogatási igényeiket egy külön, a számukra kiajánlott pályázaton is beadhatják.

A támogatott települések között rengeteg apró falu, hegyvidéki község szerepel, ám van néhány turisztikai szempontból vagy egyéb okból ismert is, mint például Aggtelek, Erdőbénye, Edelény, Hollókő, Háromhuta, Ózd, Ópusztaszer.


(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A világörökséggé nyilvánított tokaji borvidéknek érdekes módon majdnem mindegyik települése szerepel a listán: a térségben több tucat település – például Abaújszántó, Bekecs, Boldogkőváralja, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdõbénye, Erdõhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mezőzőmbor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tállya, Tarcal, Tolcsva, Tokaj, Vámosújfalu – is a leghátrányosabb települések közé lett sorolva.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a szabad vállalkozási övezetekben a cégek a társasági adóban lényegesen enyhébb feltételekkel juthatnának hozzá fejlesztési adókedvezményekhez. Másrészt azon vállalkozásoknak, amelyek a fejlesztési adókedvezményt is igénybe veszik, a szociális hozzájárulási adó mértéke 100 ezer forint bruttó bérig 14 százalék. A kormány eredeti szándékai szerint ezeket a kedvezményeket a beruházás kezdete utáni öt évben lehetne igénybe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik