Üzleti tippek

Matolcsy milliárdjai izmosítják a forintot

Ma reggel is kitartott a forint ereje, amelyet még péntek reggel gyűjtött össze a bejelentett Matolcsy-csomag után. Az XTB elemzője szerint a legjobb hír, hogy a jegybank megadóztatása kikerült a képből.

Balogh Balázs úgy véli, hogy a pénteken bejelentett nagyjából 400 milliárd forintos kiigazító csomag végre segíti a tisztánlátást, és ezzel a piac konkrét válaszokat kapott arra, hogy miként tömi be a kormány a jövő évi költségvetés réseit. A bejelentés nagyot lendített a forint árfolyamán, az viszont nem mozdított rajta, hogy a kormány valamelyest lazított a korábban „kőbe vésett” 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélon. A felpuhított deficitcél most már 2,7 százalék.

Az XTB brókercég piaci elemzője a legjobb hírnek azt tartja, hogy a jegybank megadóztatása kikerült a képből, ez pedig bizakodóbbá teszi az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos várakozásokat. Egyrészt ennek köszönhető, hogy a magyar fizetőeszköz az euróval szemben hétfőn reggel is tartotta magát – annak ellenére, hogy az euró a dollárral szemben újra gyengült.

Heti menetrend – a nemzetközi piacokat lesik az elemzők

A görög szappanoperában újabb fejezet, hogy Angela Merkel német kancellár Athénba látogat. A vizit célja, hogy azokról a megszorításokról egyeztessenek, amelyek a következő hitelrészlet feltételei. A legfrissebb hírek szerint Görögországnak novemberig elég a pénze. Ha nem sikerül megállapodniuk, akkor viszont ismét felszínre kerülhet az eurózóna egyben tartásának a kérdése.

Szintén a héten dönthet az Eurogroup, vagyis az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa az új közös európai mentőalap, az ESM sorsáról. Balogh Balázs szerint várhatóan nem lesz akadálya az ESM felállításának. Mindez egészen csütörtökig mozgathatja meg a devizapiacot. Aznap Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkellel találkozik, ettől azonban nem vár túl jelentős devizapiaci hatást az XTB szakértője, aki összességében arra számít, hogy a forint év végéig nem lépi át a 290-es határt az euróval szemben. A spanyolok sorsa a görögökhöz hasonlóan a megszorításokon múlik. Ők korábban csaknem 40 milliárd eurós kiigazításról döntöttek, de elképzelhető, hogy ez sem lesz elég, és az országnak szüksége lesz az ESM segítségére.

Balogh Balázs az euró-dollár keresztárfolyam kapcsán úgy vélekedett, hogy a kurzus várhatóan év végéig nem távolodik el túlságosan a mostani 1,30-as szinttől: legfeljebb 1,2750-ig csúszhat a jegyzés, de egy enyhe korrekció benne van a levegőben.

Új divat a menekülő devizáknál?

A svájci frank az euróval szemben eltávolodott a Svájci Nemzeti Bank által korábban meghúzott 1,20-as árfolyamsávtól. Ennek köszönhetően a svájci jegybank fellélegezhet, hiszen úgy tűnik, egyelőre nem várható, hogy komolyabb támadás indulna az alpesi deviza ellen. Mindezt jól tükrözi, hogy a befektetők most kevésbé kockázatkerülőek, és a piacon általános optimizmus „ütötte fel a fejét”. A bizakodás alapját az amerikai FED által bejelentett harmadik mennyiségi lazító program, az Európai Központi Bank kötvényprogramja, illetve az új európai mentőalap, az ESM tervezett felállítása teremtette meg.

Az egyik legnépszerűbb menekülő devizának tartott svájci frankot hosszabb távon részben felválthatja a norvég, a svéd és a dán korona. A norvég fizetőeszköz sokat erősödött az euróval szemben az elmúlt hónapokban. „Jót tettek” neki a spanyol és görög problémák, de mostanában kezd talpra állni az euró is – összegezte az XTB piaci elemzője. Hosszabb távon a jelentős norvég gazdasági növekedés, az alacsony infláció és a jó költségvetési gazdálkodás stabilan a biztonságos eszközök között tarthatják a norvég koronát, de Balogh Balázs szerint erre csak hosszabb távon érdemes befektetést alapozni. Egyelőre még mindig az arany a sláger, hiszen a hagyományos menekülő eszközök között leginkább ennek a nemesfémnek az árfolyamában látszik jelentős emelkedés.

Amerika jelent

Holnap elkezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. Az elemző a legjobb eredményeket a legnagyobb cégektől várja, köztük is az Apple-től. A Facebooktól egyelőre nem számít nagyon biztató számokra, a cégnek szerinte kell még némi idő, amíg bizonyít.

Kíváncsi a részletekre? Hallgassa meg a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában elhangzott beszélgetést. A riporter Nagy Károly.

Az interjú hossza: 11 perc

Hallgassa meg a folytatást is!

Az interjú hossza: 10 és fél perc

Mire számít, merre mozdul el a forint?
Próbálja ki magát az XTB Tőzsdeversenyén, amelyen a a profik, félprofik és az „amatőrök” is saját súlycsoportjukban mérhetik össze a tudásukat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik