Üzleti tippek

Folytatódik a cégek vergődése – a kisadó az utolsó szalmaszál?

A mikrocégek bíznak a kisadózásban, a többi vállalkozás viszont semmi jót nem vár. Szerintük folytatódik a mélyrepülés.

A csökkenő forgalom a kkv-k pénzügyi eredményeinek romlását eredményezheti, hiszen a mikrovállalkozások kivételével jelentősen mérséklődtek az árbevétel- és eredményvárakozások. A K&H kkv-bizalmi index alapján a cégvezetők arra számítanak, hogy a következő egy évben átlagosan 4,3 százalékkal nő az árbevételük, a nyereségük pedig 2,5 százalékkal lesz magasabb.

Az 500 hazai kkv-vezető megkérdezésén alapuló felmérésben visszaesést mutatnak az árbevétel-várakozások. Az elmúlt negyedévben jellemző 5 százalékos bevételnövekedés helyett a második negyedévben átlagosan csupán 4,3 százalékos növekményt feltételeznek a következő egy évre. Leginkább a középvállalatok várakozásai fordultak negatív irányba, hiszen míg az előző negyedévben 6,9 százalékos bevételnövekedést prognosztizáltak, addig ez most csupán 3,1 százalék. Ennél kisebb mértékű a romlás a kis cégeknél: az első negyedév 5,4 százalékos értékéhez képest ez mintegy 4,6 százalék. A mikrovállalkozásoknál a korábbi várakozások stagnálása tapasztalható, ami 4,3 százalékos bevételnövekedést jelent.

Hasonlóan negatív tendencia mutatkozik a nyereség esetében is. A középvállalatoknál igazi mélyrepülés figyelhető meg: az előző negyedévi 4 százalékos bővülés helyett jelenleg csupán 0,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek. A kisvállalkozásoknál ennél szolidabb mértékű visszaesés tapasztalható, a 2,5 százalék helyett jelenleg 2 százalékos nyereségbővüléssel számolnak. Pozitív elmozdulás itt is csak a mikrovállalkozásoknál látható, igaz, az ő várakozásaik voltak korábban a legvisszafogottabbak.

„A romló tendencia oka az lehet, hogy egyelőre semmi jel nem mutat sem a belső fogyasztás, sem a beruházások élénkülésére, miközben a külpiaci kereslet dinamikája is csökkent. Ezt támasztja alá az is, hogy a korábbinál visszafogottabb várakozások az ágazatok közül leginkább az ipari és a kereskedelmi cégeket jellemzi” – összegezte Németh László, a K&H kkv-marketing vezetője. „A mikrocégek javuló kilátásait leginkább a kisadók és a várhatóan ezek nyomán keletkező megtakarítások magyarázzák”– tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik