Üzleti tippek

Temethetjük az alacsony lakásárakat

Bár a vevők többnyire keményen alkudoznak, de most már nincs mese, mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

A Duna House ingatlanközvetítő cég több mint 7600 tranzakciót becsült júniusra, vagyis továbbra is a tavalyi átlag felett van az adás-vételi ügyletek száma, még ha ezzel együtt némi csökkenés is látható. A múlt havi, előző év azonos hónapjához mért 10 százalékos többlet ugyanis júniusban már csupán 5 százalék volt. A júniusi keresleti mutató 5 százalékpontos eséssel az idén áprilisi 77 pontra csökkent vissza, de a 2011-es 74 pontos átlag felett áll így is, ami 4 százalékkal nagyobb intenzitást jelent.

Törékeny még a trendforduló

Két egymást követő negyedévben is emelkedett a Lakásár-index, amely az utóbbi években egyszer sem volt tapasztalható. Trendforduló van tehát a lakásárakban, de ez még korántsem jelent tartós változást, az amúgy továbbra is érzékeny piacon. Ezenbelül az országos panellakások árindexe kivételes módon a második egymás követő negyedévben emelkedett. Az előző 1 százalékpont után a II. negyedévben újabb két százalékpontot emelkedett, és most 82-t mutat.

Az országos téglalakásindex az erős, első negyedéves 4 százalékpontos növekedés után veszített 1 százalékpontot, így jelenleg 86-on áll. Az erős tavalyi mélyrepülést követően erős felfelé ívelés tapasztalható a fővárosi panellakások árában. Az első féléves 1 százalékpontos emelkedés után újabb 3-mal nőtt az index, és ezzel reálértéken is sikerült növekedést elérni (65 százalék). A budapesti tégla lakások árindexe is emelkedett, így nominálértéken az elmúlt 1,5 év legmagasabb szintjét, 93 százalékot ért el.

2012 első felében a vidéki megyék közül Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyékben vették a téglalakásokat 200 ezer forint feletti átlag négyzetméteráron, a fővárosban továbbra is a II. kerületben vették a legdrágábban a lakásokat. Itt négyzetméterenként akár 353 ezer forintot is kifizettek.

Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben 150 ezer forintos négyzetméterár felett vásároltak panellakást. Közép-Magyarország kivételével az országos átlag egyébként 127 ezer forint volt. Budapesten a népszerű XIII. és XI. kerületekben vettek 200 ezer forint per négyzetméterár felett panelt.

Idén Tolna és Veszprém megyékben vették a legnagyobb arányban (14 százalék) a felújítandó lakásokat, de Vas és Somogy megyék is 10 százalék fölötti arányban szerepelnek a kimutatásban. Az ennél csak valamivel jobb, „lakható” kategóriában kimagasló 46 százalékos értéket mutat Békés megye, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyékben is ebből vették a lakások nagyjából harmadát. A még használt, de a legjobb minőségű ingatlanokat 37 százalékban Hajdú-Bihar megyében vásárolták, ebben a kategóriában a legkevesebb (9 százalék) Tolnában fogyott.

Ki tud a legjobban alkudni?

Vevői alkuban a Veszprém megyeiek jeleskedtek, átlagban 16 százalékkal tudták lejjebb tornázni az árat. Ezzel a teljes árváltozásban is ez a megye áll az élen. A legkisebb árváltozással a nyugati országrész zárt, így Vas és Győr-Moson-Sopron megyék (8 százalék). Budapesten az irányárat 3-9 százalék között kellett csökkenteni. A XI. és IX. kerületieknek csupán 3 százalékot kellett lefelé módosítani, hogy megjelenjenek a vevők. Az I. kerületi vevők tudtak legjobban alkudni (9 százalék). Teljes árváltozást tekintve a fővárosban a XXII. és I. kerületi eladóknak kellett leginkább kompromisszumot kötniük.

A fővárosban egy hónap alatt 4 százalékot ugrott az elsőlakás-vásárlók aránya (38 százalék). Második legnagyobb csoport a befektetőké, ők az összes eladás körülbelül ötödét teszik ki. További jellemzőjük, hogy 17 millió fölött vásárolnak, átlagban majdnem 60 négyzetméteres lakásokat.

Mégsem futja nagyobb lakásra?

Vidéken az elmúlt hónapban esett a nagyobb ingatlanba költöző vásárlók aránya, a májusban második helyen 25 százalékkal helyet foglaló csoport júniusban a harmadik lett 14 százalékkal. Ugyanitt a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagméretben.

A nagyobb ingatlanba költözésnél a fővárosban is hasonló töréspont látható, hiszen a májusi 50 százalékos arányuk után júniusban csak 37 százalékot tett ki, igaz ezzel továbbra is a legmarkánsabb csoportnak számít.

Az eladási szándék második leggyakoribb oka (30 százalék) az örökölt ingatlanok értékesítése, harmadik pedig 20 %-kal a kisebb lakásba való költözés. Ez utóbbi májusban csak 12 százalék volt. Vidéken az eladások okának harmada még mindig az örökölt ingatlanok értékesítése. Ezektől a lakásoktól átlagban 6,4 millióért válnak meg az örökösök.

Beleülni a készbe?
A kulcsrakész megoldások nemcsak a lakásépítésnél, de az informatikában is jól jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik