Üzleti tippek

Befektetési tippek: a kávé is aranyat ér

Másfél éves mélyponton vannak a kávépiaci jegyzések, ami jó beszállási pont lehet azoknak, akik az aranyon és az olajon túlra tekintenek.

Itthon még nem annyira fedezték fel a befektetők a kávét, pedig ezzel az árupiaci termékkel kereskednek a legtöbbet a kőolaj után – adott rövid betekintést az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője abba, hogy a reggeli feketéből még pénzt is lehet kovácsolni.

A kávé határidős kereskedése egyébként 1882-ben kezdődött New Yorkban. A nagyhatalomnak számító Brazília mellett újabb főszereplő lett a ’90-es évektől Vietnam, amely a többletkínálatával jócskán lefelé nyomta az árakat.

Ha az elmúlt egy évet nézzük, akkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénzpumpája volt az egyik fő mozgatórugó, amely 310 dollárig vitte a vékában (angolul bushelben) mért árfolyamot. A pénznyomtatás ugyanis a dollárt gyengíti, ami viszont erős támaszt jelent az árupiacoknak. Azóta viszont ez a hatás már kifutott, ezt jól követi az árazás is, amely jelenleg 155 dollár körül ingadozik – magyarázta Soós Róbert, aki hozzátette, hogy az árcsökkenést a kávétermesztők fedezeti (hedge) ügyletei is erősítik. Ezek a cégek ugyanis a mérséklődő értékesítési bevételeket áresésre játszó, úgynevezett short pozíciókkal próbálják fedezni.


Fotó: Shutterstock

Jön a harmadik felvonás?

A Goldman Sachs befektetőház szakértője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Fed hamarosan újra megnyitja a pénzcsapokat. Ez a quantitave easingnek nevezett művelet – sorszám szerint QE3 – újabb ralit indíthatna be az árupiacokon, vagyis az XTB szakértője szerint még most is jó beszállási pontok kínálkoznak a kávé határidős kereskedésében.

Tejjel, cukorral, tisztán

Fundamentálisan – a piac szerkezetét tekintve – stabil a kereslet növekedése. Ezt részben magyarázza, hogy az alkoholforgalmazással és a gyógyszergyártással együtt ez az ágazat is válságálló, vagyis defenzívnek számít. Másrészt a gazdasági nehézségek negatív hatásait (régiónkénti keresletcsökkenés, a fogyasztás átrendeződése az olcsóbb termékek irányába) ellensúlyozza, hogy a több mint egymilliárd lakosú Indiában felfutóban van a kávéfogyasztás.

Középhaladóknak ajánlott

Soós Róbert szerint a piacismeret elengedhetetlen a sikeres kereskedéshez, vagyis ismerni kell a főbb kávétermesztési területeket, figyelni kell az időjárást, a szállítási, hajózási híreket, és természetesen itt is alapvető elvárás a világgazdasági folyamatok naprakész követése. A kereskedést legalább 1 millió forinttal lehet elkezdeni, ami a nagyobb fedezeti igényű árupiaci termékek közé sorolja a kávét.

Kisokos
Az elmúlt 12 évben évente 2,5 százalékkal emelkedett a globális kávéfogyasztás.

Indiában a kávéfogyasztás növekszik a leggyorsabban az alkoholmentes italok piacán.

A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organisation) tagországaihoz a világ kávétermesztésének 97 százaléka és a kávéfogyasztás 80 százaléka tartozik.

Brazília a legnagyobb kávétermesztő és exportáló ország.

Az árupiaci termékek közül a kőolaj után a kávéval kereskednek a legtöbbet.

Kávéba fektetne vagy másba? Kérdezzen nehezet Soós Róberttől, az XTB vezető elemzőjétől!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik