Üzleti tippek

Utólagos áfafizetés: visszaéléseket hozhat

A módosítás újabb kiskapukat nyithat, és a kötelező nyilvántartásból is eggyel több lesz.

Mindenképpen vannak olyan pontok, amik az egyszerűsítés irányába hatnak – így összegezte az FN24 által megkérdezett szakértő, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 miben segítheti a kkv-kat. Az azonban, mint mindig, itt is a részleteken és a speciális szabályokon múlik majd, hogy ez a gyakorlatban is megvalósul-e. További fejtörést okozhat a kormánynak és az adóhatóságnak, hogy az egyszerűbb adózás éppen az adócsalást erősítheti, hiszen minél kevesebb adat érkezik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, annál nehezebb felderíteni a visszaéléseket – tette hozzá Földes Balázs, a KPMG tanácsadó cég igazgatója.

Mit jelent a pénzforgalmi ÁFA?
A tervezet lehetővé tenné, hogy a termék értékesí­tője vagy a szolgáltatás nyújtója az áfát akkor fizesse meg az adóható­ságnak, amikor a termék vagy szolgáltatás ellenértékét megkapja.

Az újabb Széll Kálmán Tervben a mikro- és kisvállalkozások számára új, pénzforgalmi szemléletű, reáltevékenység-alapú adózást vezetnének be. Ebben az adóalap meghatározásához nem lenne szükség bonyolult eredménykimutatásra, csupán a bevételek és kiadások nyilvántartására. A KPMG igazgatója szerint egy ilyen lépésnél azért kell óvatosan eljárni, hogy nehogy újabb kiskapukat nyisson meg – márpedig az ilyen óvatos korlátozások gyakran éppen a tervezett adminisztratív könnyítések ellen hatnak. Például a tervezetben arra is kitérnek, hogy olyan összesítő jelentést kellene bevezetni, amelyben minden belföldi vállalkozásnak, amely áfát igényel vissza vagy fizet, részletesen kellene nyilatkoznia a befogadott és kibocsátott számlákról. Ez egyébként már tavaly január óta az adózás rendjéről szóló törvényben is szerepel, de csak jövő januártól él az új kötelezettség. A nemzetgazdasági minisztérium most még dolgozik azon, hogy bevezethetőek-e olyan követelmények, amelyekkel nem növelik jelentősen a cégek papírmunkáit, de az összesítés segítségével minél gyorsabban leleplezhetőek a legdurvább és legnyilvánvalóbb adócsalások.

Az viszont jó hír, hogy az egyszerűbb áfafizetéssel kisebb munka lehet az áfabevallás összeállítása, ami mivel a pénzforgalomra épül, így az egyéb nyilvántartásokkal is teljes mértékben megegyezhet.


Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Megakadhat-e a láncreakció?

Nem új keletű igény és kormányzati terv, hogy visszaszorítsák a lánctartozásokat. Ezt segítené, hogy a vállalkozónak csak a bevétel beérkezése után kellene megfizetnie az áfát. Igaz, ezzel a lánctartozás problémáját nem oldják meg, de valamelyest tehermentesítik a cégeket, hiszen eddig hiába késlekedett a vevő a számla kiegyenlítésével, a jelenleg 27 százalékos áfát, akkor is be kellett fizetni. Ennek az átmeneti „elengedése” tehát látványos segítség lehet.

Földes Balázs szerint az áfafizetés módosításánál is az az izgalmas kérdés, hogy milyen körre lesz érvényes, milyen feltételeket szabnak meg, és hogyan küszöbölik ki a kiskapukat. Erre példaként említette, hogy a legkisebb vállalkozások, az egyéni vállalkozások és a kisebb Bt-k klasszikusan lakossági ügyfeleket szolgálnak ki. A kérdés, hogy ők is ugyanúgy élhetnek-e ezzel a pénzforgalmi áfafizetéssel. Esetükben ugyanis rendkívül nehezen ellenőrizhető, hogy ténylegesen mikor is kapják meg például készpénzben a munka ellenértékét. Ez pedig a visszaéléseknek – így a késleltetett fizetéseknek – lehet a terepe. Az adótanácsadó arra számít, hogy a cégek közötti számlázást viszont nagy valószínűséggel racionalizálhatja a változás, hiszen a vevők addig nem tudnák levonni az áfát, amíg nem teljesítették a szállító felé fennálló kötelezettségüket. Ez azt is elősegítené, hogy az államháztartásban ne jelentkezzen óriási bevételkiesés a szabályozás bevezetése után.

További feladat a kormány előtt annak meghatározása, hogy hány hónapig halasztható az áfafizetés, és mennyi idő után lehetne behajthatatlan követeléssé minősíteni a vevő tartozását.

Mit lép az unió?

Földes Balázs úgy véli, hogy leghamarabb jövő év januárjától változhat az áfafizetés szabályozása, amit előzetesen egyeztetni kell az Európai Unióval is. „Mivel hasonló szabályokat több tagállam is alkalmaz, így nem várható, hogy közösségi szinten ellenállásba ütközne a módosítás. A részletszabályozásnál viszont arra mindenképpen figyelni kell, hogy az megfeleljen az uniós áfarendszer alapelveinek” – tanácsolja a szakértő.

Önnek mi a véleménye az adóellenőrökről?
Az adózók több mint fele elégedett a revizorok munkájával, de szeretnék, ha több segítséget kapnának az adóhatóságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik