Üzleti tippek

Lánctartozások: itt a vége?

A választott bíróságok működési mintájára mentené az építőipari kisvállalkozásokat a kormány.

A lánctartozással kapcsolatban egy másféléves tárgyalássorozat után most már közigazgatási egyeztetés alatt van az a javaslat, amely a kormány tervei szerint képes lenne felszámolni az építőiparban érdekelt vállalkozók egyik legnagyobb problémáját. Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár bízik benne, hogy az első félévben a parlament elé kerül a lánctartozások feltartóztatásával kapcsolatos törvényjavaslat. Ez egy olyan új intézményt vezet be, amely a választott bíróságok mintájára különböző vitatott teljesítésigazolásokat igazolnának le a bíróságok előtt, és azonnali fizetés kötődne hozzájuk.

„Ha ez a testület megállapítja, hogy egy munka elvégzésre került, bizonyos garanciák mellett az alvállalkozó hozzájuthatna a pénzéhez, nem kell kivárnia az esetenként több éves bírósági eljárás végét.” – fogalmazott Szatmáry a Gazdasági Rádióban. Az államtitkár szerint akár 1-2 hónapon belül is dönthet az a testület, amely független mérnökökből áll majd. Az új rendszer alapvetően a hazai kkv-k számára jelent gyorsított jogorvoslati lehetőséget. A lényeg, hogy a fővállalkozó ne tudjon akár évekig manipulálni a fizetés elmulasztása miatt. Az alvállalkozó akár rendelkezik teljesítésigazolással, akár nem, a panasztestülethez fordulhat, amely megállapítja, hogy valóban elvégezte-e a munkát. Ha igen, ezzel mehet a bíróságra, amely kötelezheti a fővállalkozót, hogy kifizesse. A bírósági eljárás végig megy, de a kifizetések nem csúsznak el évekre, a jogvita végéig.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a kormány hiába próbálja a körbetartozást szabályozással kezelni, az irreálisan alacsony vállalási árak és a nemfizetés miatt az éves szinten 400 milliárd forint nagyságrendben képződik újra. Az ágazat helyzetét jól jellemzi, hogy 2006-hoz képest elveszítette piacának 45 százalékát.

Van más üzleti tippünk is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik