Üzleti tippek

MSZOSZ: durva beavatkozás a céges ügyekbe

Az MSZOSZ szerint a kötelező bérlethozzájárulás beavatkozás a vállalkozások pénzügyeibe.

Durva beavatkozás a vállalkozások költségeibe, hogy a helyi közlekedési bérletek legalább 86 százalékát a munkaadóknak kellene fizetni – mondta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke kedden Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei tagszervezetek tisztségviselőinek tartott fórum előtt.

Pataky Péter azt is hozzátette: a szakszervezetek tapasztalata szerint a munkáltatóknak kötelezően előírt terhek bevezetése után rendszerint csökkenek a munkavállalói juttatások, ezért az MSZOSZ nem tartja jó megoldásnak a közösségi finanszírozású feladat részbeni átadását a munkaadóknak.

Arról van szó, hogy mint az FN24 megírta, a kormány az új személyszállítási törvénytervezet szerint a munkáltatókra terhelné a dolgozók utazási költségeinek legalább 86 százalékát, nemcsak helyközi, hanem helyi viszonylatban is.

A LIGA korábban úgy nyilatkozott az FN24-nek, hogy ugyan komoly segítséget jelentene, ha a munkáltatók átvállalnák a dolgozók havi költségeiből jelentős részt kitevő helyi bérletek árát. Félő azonban, hogy ez komoly negatív hatással lenne a foglalkoztatásra, a bérekre és a béren kívüli juttatásokra – tették hozzá. Ezért azt javasolják, hogy a kérdés (összetettsége és több szereplős érintettsége okán is) kerüljön a szociális partnerek elé. A részleteket megtárgyalhataná például a nemrég megalakult háromoldalú érdekegyeztető fórum (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik