eva
Üzleti tippek

Eva: csak december 20-ig lehet bejelentkezni

Aki elmulasztja a bejelentkezési határidőt, az semmiképpen nem evázhat jövőre.

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá egyéni vállalkozók, egyéni cégek, kft-k, bt-k, közkereseti társaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, végrehajtói, ügyvédi, közjegyzői, szabadalmi ügyvivői irodák és erdőbirtokossági társulatok jelentkezhetnek be.

Feltétel még, hogy a bejelentkezés évében és az előző évben ne legyen magasabb az árbevétel (és előreláthatóan a következő évben sem), mint amennyit előírnak. Ebben most lesz változás, mert jövőre 25 helyett 30 milliós árbevételig lehet evázni. Ezzel párhuzamosan az adókulcs is emelkedik, 30-ról 37 százalékra. Számítások szerint így legfeljebb 17 százalékos költségarányig éri meg evázni jövőre.

Az evázást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) székhely szerint illetékes megyei (fővárosi) adóigazgatóságán kell bejelenteni. A szükséges nyomtatványt le lehet tölteni a NAV honlapjáról, vagy az ügyfélszolgálatokon is lehet kérni. A nyomtatványokat elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által, illetve postai úton is be lehet adni, legkésőbb december 20-ig. Ugyaneddig a bejelentést vissza is lehet vonni. Az adóhatóság mindenképpen ad visszajelzést arról, elfogadta-e a bejelentkezést vagy sem.

Aki elmulasztja a december 20-i bejelentési határidőt, nem terjeszthet be igazolási kérelmet. A határidőn túl benyújtott kérelmeket a NAV érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Az evás egyéni vállalkozók december 20-ig jelenthetik be azt is, ha a minimálbérnél többre fizetnék a közterheket.

Aki eddig evázott, és jövőre is szeretne, annak nincs különösebb teendője. Legfeljebb annyi, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó feltöltését ne felejtse el, mert ennek is december 20. a határideje.

Ha viszont már nem felel meg a vállalkozó a feltételeknek (például adótartozása van) vagy más okból nem akar evázni, akkor ki kell jelentkeznie, szintén december 20-ig (ezt a döntést is vissza lehet vonni addig a határidőig). A kijelentkezésnél viszont van mód igazolási kérelem benyújtására, ha valaki elmulasztja a határidőt. Visszajelzést a kijelentkezés után is ad a NAV. Aki kilép az evakörből, az utána 4 évig nem léphet be (kivétel az egyéni cég alapítás).

Mire ügyeljenek az evások a bejelentkezésnél?

A NAV statisztikái szerint az eva bejelentkezésnél a legjellemzőbb hiba, hogy az adózók (egyéni és társas vállalkozók) nem néznek utána, biztosan nincs-e a bejelentkezés időpontjában 100 forintot meghaladó adótartozásuk. Az egyéni vállalkozóknál a második leggyakrabban előforduló hiba a pénzforgalmi számlaszám hiánya volt. Nekik arra is figyelniük kell a bejelentkezésnél, hogy 2010-ben is 2011-ben is legyen bevételük. A társas vállalkozásoknál a második leggyakoribb hiba volt a tavalyi bejelentkezésnél, hogy 2009-ben nem volt árbevételük, a harmadik pedig, hogy több volt, mint a törvényben előírt értékhatár. Ezek mind kizáró okok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik