Üzleti tippek

A hardver- és szoftverleltár én vagyok [X]

Vajon hány olyan vállalat van ma Magyarországon, ahol a rendszergazda naprakész információval rendelkezik az utolsó winchesterről is, nem beszélve annak állapotáról? Na és mi a helyzet a szoftverekkel?

Hazánkban a számviteli törvény szerint nemcsak a hardverekről, mint tárgyi eszközökről, hanem a cégünkben lévő immateriális javakról, többek között a szoftverekről is leltárt kell vezetnünk. A gyakorlat azt mutatja azonban, hogy ezen listák frissítése nem elsősorban a törvényi kötelezettség miatt egyre fontosabb, hanem főleg amiatt, mert az egyes informatikai katasztrófák sokkal inkább megelőzhetők és jelezhetők akkor, ha a hardver- és szoftverelemeket up-to-date látjuk, azok szinkronját megtartjuk és az esetleges hibákat, vagy hiányokat ezek alapján a lehető leggyorsabban javítjuk, illetve pótoljuk.

A gyakorlati hasznosságán túl emellett bármilyen belső, vagy külső ellenőrzés során napokat, sőt vállalat mérettől függően akár heteket spórolhatunk meg azzal, ha a cégben lévő gépekről és az azon futó szoftverekről pontos képünk van. Egyrészről nem ad-hoc, az egyes ellenőrzések kezdetekor kezdünk neki – és jövünk rá – az egyes hiányosságokra, másrészről pedig mind a szoftver-, mint a hardverbeszerzések sokkal inkább tervezhetők lesznek a naprakész nyilvántartással.

A Windows Intune szolgáltatása pont ezt a kényelmet és biztonságot nyújtja: amellett, hogy valamennyi céges gépünk kártevők elleni védelméről is gondoskodik, azokról automatikusan hardver- és szoftver leltárt készít, illetve lehetőséget ad arra is, hogy az egyes hardverelemekkel kapcsolatos kritikus szintekről figyelmeztessen minket, vagy egy általunk kijelölt munkatársat, például egy lassuló winchester cseréjének a szükségességéről. Mindezek mellett az Intune szolgáltatás központi adminisztrációs felületébe az egyes gépeken futó szoftverekhez felvihetjük azok licensz információit is, melyek – akárcsak a hardver eszközök listája – egy felületen keresztül látható, kinyomtatható, és frissíthető a nap 24 órájában, távolról.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik