Üzleti tippek

A gazellák lehetnek a gazdaság motorjai

A „gazellák”, azaz a leggyorsabban növekvő kis- és közepes vállalkozások járnak elöl a munkahelyteremtésben, és ezek a cégek a legversenyképesebbek.

Az elkövetkezendő évek gazdaságpolitikája átgondolásra szorul a válság miatt. Mind a politikai életnek, mind a gazdaság meghatározó szereplőinek elemi érdeke a növekedés újraindítása, felpörgetése, amely munkahelyteremtéssel és a növekvő foglalkoztatással érhető el. A következő évek lehetőségeiről és a hazai kis- és középvállalkozások sorsáról és a foglalkoztatásban betöltendő szerepükről is szó volt az MTA Közgazdaságtudományi Intézet műhelykonferenciáján. Szepesi Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkárság titkárságvezetője megnyitó beszédében elmondta, hogy

Vágtáznak a kkv-k?

A hazai munkaerőpiacot továbbra is a tartós bizonytalanság jellemzi, melyet a válság újabb szele és a kedvezőtlen világgazdasági körülmények is tovább rontanak. Hazánkban az európai összehasonlításban is csak átlagosnak mondható munkanélküliségi ráta a feltűnően alacsony foglalkoztatási, és magas inaktivitási szinttel párosul. A kedvezőtlen állapot egyik oka a keresleti és a kínálati oldal közötti gyenge összhang, ami nem kis mértékben a munkaerőpiac jövőbeni állapotára vonatkozó információk hiányából fakad.

Az MTA KTI jelenleg készülő széleskörű előrejelzésének egyik legfőbb célja az, hogy egy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben a munkaerőpiac szereplői – köztük az álláskeresők, a munkaadók, a foglalkoztatás- és oktatáspolitikát alakító szakemberek – a jelenleginél sokkal több és pontosabb információt kaphassanak majd a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának várható közép- és hosszú távú alakulásáról – mondta el a projekttel kapcsolatban Fazekas Károly az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója.

Elöl járnak a munkahelyteremtésben

A konferencián Muraközy Balázs és Békés Gábor bemutatták a „Magyar gazellák: gyors növekedésű vállalatok jellemzői és kialakulásuk elemzése Magyarországon” című tanulmányukat, ebből kiderült: a gazdaságpolitika egyik kulcskérdése a növekedés „újraindítása” és a munkahelyteremtés.

A statisztikai adatok alapján azt látjuk, hogy az új munkahelyek nagy részét a cégek egy szűkebb csoportja adja: a válságot megelőző három évben a vállalatok mindössze 10 százalékának volt köszönhető az új munkahelyek több mint 87 százaléka. Ezek közül is kiemelkednek a leggyorsabban növekvő kis- és középvállalatok, melyeket a szakirodalom „gazelláknak” nevez: ezek a cégek hozták létre az összes új munkahely 30 százalékát.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik