Üzleti tippek

Hol van a növekedés?

Néhány ágazatban, köztük a feldolgoziparban növekedett a beruházások volumene, a többi szektorban azonban folytatódott a lejtmenet.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2011 harmadik negyedévében 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első három negyedévben pedig 4,5 százalékkal volt kisebb a teljesítmény a tavalyinál.

Hol volt növekedés?

Néhány ágazatban azonban élénkültek a beruházások. Kiemelkedett a feldolgozóipar, ahol a tárgynegyedévben 27,3 százalékos növekedést mért a KSH. Ezen belül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős volt a növekedés a gép- és berendezés (21,9 százalék), a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék, a gyógyszer és a vegyianyag-termékgyártásban is.

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban – elsősorban a nem évelő növény termesztésével és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások körében – a harmadik negyedévben szintén a beruházási teljesítmény növekedését regisztrálták (16,1 százalék).

A földgázkitermelés alág nagyberuházásai is elősegítették, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai 72,4 százalékkal nőttek az előző év azonos negyedévéhez képest.

Az árvízvédekezés növekvő kiadásai, valamint a vörösiszap-katasztrófa elhárításával kapcsolatos ráfordítások okozták a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítményének növekedését (28,3 százalék).

Ahol folytatódott a lejtmenet

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést mutatott ki a beruházások volumenében a KSH. Változatlanul erős lejtmenetben vannak az építési beruházások, 21,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi teljesítménytől.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene nagymértékben, 26,6 százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 2011 harmadik negyedévében 12,1 százalékkal volt alacsonyabb. Ennek oka a gyorsforgalmi úthálózat-felújítás és -építés, a vasúti személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik