Üzleti tippek

Elkelt a salgótarjáni öblösüveggyár

Egy budapesti székhelyû cég lesz a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár új tulajdonosa, a vevõ két pályázó közül nyert - közölte Balázs Miklós felszámoló a csütörtökre meghirdetett versenytárgyalás.

A gyár az ötödik pályázaton kelt el.

A felszámoló a nyertes cég nevét egyelõre nem kívánta nyilvánosságra hozni, az MTI azonban úgy tudja, hogy a Geneva Invest Kft. lesz az új tulajdonos.

Balázs Miklós elmondta: a közjegyzõ elõtt tartandó versenytárgyalásra mind a két pályázót meghívták, de csak egyikük jelent meg, így licitálásra nem került sor.

A gyár nettó 490 millió forintért került a budapesti cég tulajdonába, a vételárat 30 napon belül kell kifizetniük, a szerzõdéskötésre pedig 10 napon belül kerül sor.

A felszámoló tájékoztatása szerint a vevõ szeretné megtartani az üveggyártást, különös tekintettel a magas feldolgozottsági fokú üvegekre. Így elsõsorban a kézi gyártást célozzák meg, és elsõ körben 75 ember foglalkoztatását tervezik.

Az MTI korábban megírta, hogy a másik pályázó a gyár megmentésére, salgótarjáni vállalkozókból alakult Tarján Glass Kft. volt, õk 360 millió forintos ajánlatot tettek. A gyár megmentésében az önkormányzat is részt akart venni, ezért került a városi közgyûlés szeptember végi napirendjére, hogy a banki hitel és a támogatások bizonytalanná válása miatt a Tarján Glassnak új partnert kell bevonnia tulajdonostársként. Mivel a kft. ingatlanfejlesztésben érdekelt cégekkel tárgyalt, akik kereskedelmi-szolgáltató funkciót terveztek az üveggyártáshoz nem szükséges területen, a közgyûlés ennek megfelelõen minõsítette át a területet.

A Tarján Glass képviselõi végül nem jelentek meg a versenytárgyaláson.

Az R-Glass Hungary Kft. néven mûködõ salgótarjáni öblösüveggyár felszámolását 2009 szeptemberében kezdték meg. A gyár akkor szlovák tulajdonban volt, és 277 embert foglalkoztatott.

Az öblösüveggyár Salgótarján egyik legrégebbi gyára, elõdjét 1893-ban alapították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik