Üzleti tippek

Újra: még drágább az életed

Megszavazták hétfõ este: drágább lesz a gázolaj, a cigaretta, a szeszes ital.

November 1-jétõl 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nõ a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerõ játékautomaták tételes adója, és január 1-jétõl megadóztatják az online szerencsejátékot is.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a zárószavazás elõtt több ponton átírt törvényjavaslatot 244 igen és 85 nem szavazattal fogadta el hétfõ este az Országgyûlés. A kormánypártok igennel szavaztak, a Jobbik és az MSZP képviselõi nemmel voksoltak, az LMP-sek pedig nem szavaztak.

A gázolaj jövedéki adójának emelésével párhuzamosan a fuvarozók a gázolaj árából 13 forinttal többet, 19,50 forintot igényelhetnek majd vissza, a mezõgazdasági termelõk pedig továbbra is hektáronként 97 liter gázolaj után kapnak jövedékiadó-visszatérítést, de a jelenlegi 80 helyett 82 százalékot.

Gyümölcspálinka-ivásra ösztönöznek

Az alkoholtermék adója – tiszta szeszre vetítve – hektoliterenként 50 százalékkal 276.100 forintról 414.150 forintra emelkedik. Ha a párlatból kizárólag természetes aromával állítanak elõ terméket, akkor annak az adója csak 5 százalékkal több, 289.900 forint lesz, csakúgy, mint a mézzel ízesített pálinkának.

A sör esetében – egy zárószavazás elõtti módosító indítvány alapján – úgy döntött a Ház, hogy eltekint az adóalap megváltoztatásától, vagyis az adó alapja továbbra is a sör mennyisége hektoliterben, és Balling- (Plató-) fokban, illetve alkoholfokban mérve. A sör adója hektoliterre vetítve Balling- (Plató-) fokonként – az eddigi 633 helyett – 665 forint, alkoholfokonként pedig – az eddigi 1.400 helyett – 1.470 forint lesz.

Ugyancsak egy zárószavazás elõtti módosító indítvánnyal beemelték a törvénybe, hogy mivel a gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású készítményekre vonatkozó szabályozás továbbra is lehetõvé teszi alkoholtartalmú gyógynövény-készítmények elõállítását, az e termékek elõállításához felhasznált alkohol után visszaállítják az adómentességet.
Aki szeszfõzdében bérfõzet, annak 50 literig továbbra is adómentes a párlat, afelett viszont hektoliterenként – tiszta szeszre vetítve – 13.800 forinttal több, 289.900 forint lesz a jövedéki adó. Ugyanígy változik az adója az 50 literen felüli magánfõzött pálinkának is.

Öt százalékkal emelkedik az adója a nem szõlõbõl készült bornak – a szõlõbor továbbra is adómentes marad -, továbbá a pezsgõnek.

A cigaretta ezer darabonkénti adója három lépcsõben emelkedik: november 1-jétõl 10.550 forint lesz, míg jövõ május 1-jétõl 11.300, 2012. november 1-jétõl pedig 11.750 forint, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka.

Hatszoros adóemelés

A szerencsejáték-törvény eredetileg úgy módosult volna, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerõ automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerrõl 150 ezer forintra emelkedik november 1-jétõl. A fideszes Lázár János indítványa alapján azonban a pénznyerõ automaták tételes adója a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosával nõ: havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forint lesz.

Emellett bevezetnek egy új százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után kell megfizetni. Ez az adó 20 százalék lesz.
Mindemellett jövõ év január 1-tõl megadóztatják a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot.

A fideszes Rogán Antal zárószavazás elõtti módosító indítványa nyomán a liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítik a távszerencsejátékokkal; 2012. január 1-jétõl a távszerencsejáték-szervezés az adóhatóság engedélyével végezhetõ, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezõk részére is legális tevékenységgé válik. Az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehet megújítani. Az engedély nélküli szervezést szankcionálni és bírságolni lehet majd 10, illetve 100 millió forintig.

A távszerencsejáték szervezõnek valamely EGT-állam területén székhellyel, legalább 200 millió forintnak megfelelõ összegû jegyzett tõkével és külön jogszabályban meghatározott gyakorlattal rendelkeznie (ez utóbbi feltétel magasabb összegû biztosíték fizetésével kiváltható).

Az online szerencsejáték adóalapja a tiszta játékbevétel, mértéke pedig 20 százalék, ezt havonta, a tárgyhónapot követõ hónap 20. napján kell bevallani és megfizetni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.