Üzleti tippek

Megsarcolják a spanyol gazdagokat

Különadót vet ki 2011-2012-re a spanyol kormány a 700 ezer euró feletti vagyonnal rendelkezõkre. Az intézkedéstõl a kabinet Elena Salgado pénzügyminiszter közlése szerint több mint egymilliárd eurós éves bevételt remél.

A spanyol kormány közölte: 700 ezer euró feletti vagyontól 0,2 százalékos kulccsal kell adózni, az adóteher pedig a vagyonnal együtt nõ: a 10,7 millió euró feletti vagyonnal rendelkezõk már 2,5 százalékos adót kötelesek fizetni.

Válságos idõkben teljesen normális, hogy azok, akiknek több van, többet is fizessenek be a közös kasszába – mondta a döntésrõl José Blanco spanyol kormányszóvivõ, hangsúlyozva, hogy a különadó nem érinti a középosztályt.

Spanyolországban 2008-ban egyszer már bevezették a vagyonadót, amelyet akkor 108 ezer euró feletti vagyonra kellett fizetni.

A spanyol kormány idén számos megszorító intézkedéssel – egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének csökkentésével, adóemeléssel, a nyugdíjak inflációkövetõ emelésének felfüggesztésével, a beruházások és a helyi önkormányzatok finanszírozásának visszafogásával – igyekszik kordában tartani a 6-7 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik