Üzleti tippek

Így lehet 35 százalékos az áfa

Hosszú, többéves eljárás után, s ha mind a 27 EU-tagállam valamennyi pénzügyminisztere beleegyezik, lenne lehetséges a normál áfakulcs fölött bevezetni egy újabb kulcsot – mondta el Matolcsy kezdeményezése kapcsán lapunknak Kovács László, Magyarország volt adóügyi biztosa.

Nagyon csekély annak a valószínûsége, hogy megvalósítható a luxustermékekre kivetett áfa ötlete – fejtette ki az fn.hu-nak Kovács László, Magyarország volt uniós adóügyi biztosa, jelenlegi MSZP-s képviselõ.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerda délután hozta nyilvánosságra, hogy a magyar kormány 35 százalékos áfakulcsot vezetne be bizonyos termékeknél, s ennek jogi lehetõségének megteremtését kezdeményezi az unió adóügyi biztosánál.

Az unió jelenlegi szabályozása szerint az uniós tagországok az egy standard (alap) áfakulcs mellett két kedvezményes kulcsot alkalmazhatnak – mondta lapunknak a volt adóügyi biztos. Az alapáfakulcsnak minimum 11 százaléknak kell lennie, a fölsõ határ nincs meghatározva. Annak tehát nem lenne jogi akadálya az unió részérõl, hogy Magyarország 35 százalékosra emelje az alapáfakulcsot, de ennek nyilvánvalóan beláthatatlan inflációs következményei lennének. Arra viszont jelenleg nincs jogi lehetõség, hogy a normál áfakulcs fölött egy újabb kulcsot vezessen be a luxustermékre, ehhez módosítani kell az uniós áfairányelvet. Ha Magyarország ezt meg akarja változtatni, akkor az legkevesebb 2-3 évbe telik, ha sikerül egyáltalán – mondta Kovács László.

Az Európai Bizottságnak hatástanulmányokat kell készíteni, és meg kell szerezni mind a 27 EU-tagállam pénzügyminiszterének – az ECOFIN-nek – a beleegyezését. Az ECOFIN adóügyekben csak teljes konszenzussal dönthet – magyarázta a volt adóügyi biztos.

Kovács László fölhívta a figyelmet: ha be is lehetne vezetni a 35 százalékos áfát a luxustermékekre, akkor az azzal a veszéllyel járna, hogy a nagy értékû luxuscikkeket a magyar fogyasztók valamelyik szomszédos országban szereznék be olcsóbban, így az intézkedés hatására az adóbevételek inkább csökkennének, mint növekednének. Az egykulcsos adó miatt kiesett mintegy 500 milliárdos adóbevétel pótlására született ötletek egyike a luxusáfa, de ennek az ötletnek nagyon csekély a realitása – összegzett a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik