Üzleti tippek

Matolcsy tompítja az adóemelése hatását

admin
admin

2011. 09. 07. 16:09

A nemzetgazdasági minisztérium megemelte a kereskedelmi gázolaj jövedéki adója után járó kedvezmény összegét, ami segít visszafogni az adóemelés inflációs hatását.

Idén januárban vezették be a kereskedelmi gázolaj intézményét, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni. A kedvezményezett körben literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesültek eddig.

Az minisztérium közleménye szerint adóemeléssel egyidejûleg, azzal egyenlõ mértékben megnöveli az általuk igénybe vehetõ kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra. A költségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétõl a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója.

A döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szûküljön a kedvezmények mértéke.

A kormány a mezõgazdasági termelõknek is engedélyezte, hogy az esetükben alkalmazható jövedéki adó visszaigénylés mértékét 80 százalékról 82 százalékra emelte.

Az intézkedés jelentõsen csökkenti az inflációs tovagyûrûzõ hatásokat – mondta az fn.hu kérdésére Suppán Gergely, a Takarékbank elemzõje. Az intézkedés nélkül a dízelolaj jövedéki adójának emelésének inflációs hatása nagyjából 0,1 százalékos lett volna az elemzõ számításai szerint,a kormányzati intézkedés hatására azonban a hatás ennél jóval gyengébb lesz – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.