Üzleti tippek

Matolcsy luxusadót vetne ki

Matolcsy 35 százalékos áfakulcsot vezetne be a luxustermékekre, ehhez kéri az az Európai Bizottság támogatását - derül ki a NGM lapunknak küldött közleményébõl.

Matolcsy György levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására.

Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetõségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadott értékadórendszerrõl szóló irányelvében foglaltak lehetõséget adnának.

A nemzetgazdasági miniszter meggyõzõdése szerint az ECOFIN Tanács kedvezõen fogadná az Európai Bizottság javaslatát, mert a tagállamok többsége nehéz költségvetési konszolidációval néz szembe, és az államháztartási hiány, illetve az államadósság megfelelõ keretek között tartása az egyik legfontosabb feladata és felelõssége a kormányoknak.

Matolcsy György kifejtette: a most tapasztalható idõszakban, éppen az államadósság csökkentése céljából, a költségvetési bevételek biztosítása érdekében adott esetben adóemelésekre is sort kell keríteni, hiszen a nemzeti adópolitika keretében végrehajtott intézkedések nagymértékben hozzá tudnak járulni nehéz gazdasági helyzetben is ahhoz, hogy a gazdaságpolitikai eszközök segítsék beindítani a gazdaság motorját, fokozzák országaink versenyképességét – áll az NGM közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik